Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ 15% ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΜΕΤΑΞΥ 200 - 300 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 20% ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 300

ΣE οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 20% προχωρεί η κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν σήμερα μεταξύ δύο επιλογών για το πώς θα εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη επιλογή είναι οριζόντιες μειώσεις 15% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις μεταξύ 200-300 ευρώ και 20% στις συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, και αφορά μόνο τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία, ενώ η δεύτερη προβλέπει μειώσεις 10% σε επικουρικές συντάξεις 250-300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και πάνω σε όλα τα επικουρικά ταμεία. Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε χθες και σχέδιο για περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 125 εκατ. ευρώ και  επίσπευση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.



 Ανάμεσα στις περικοπές που εξετάσθηκαν για την κάλυψη του «κενού» των 325 εκατ. ευρώ είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ιατροί, δικαστικοί, ένστολοι, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου) κατά 10% έως 12%.


Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να προηγηθούν της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του νέου δανείου. Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόνισε πως η ψήφιση του νέου οικονομικού προγράμματος είναι στρατηγικής σημασίας μεν, αλλά τα βήματα που μένουν μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου είναι πολλά και κρίσιμα.


Πριν την εκταμίευση, η κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη να κάνει τις ακόλουθες ενέργειες:


– υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος


– υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ


– υπουργική απόφαση για τη μείωση του χρόνου μεταφοράς από τη ΔΕΗ των εσόδων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε 2 ημέρες


– αποφάσεις για το κλείσιμο ή συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου


– αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων


– νόμος για τον ορισμό των τιμών των αδειών των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, αντικατοπτρίζοντας το διοικητικό κόστος


– απελευθέρωση 20 κλειστών επαγγελμάτων


– δημιουργία πακέτου παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση (ακύρωση αμνηστίας, παρεμβάσεις για τα απλήρωτα φορολογικά χρέη, διοικητική επίλυση διαφορών κ.λπ.).





Η κλιμάκωση των μειώσεων





Σε οριζόντιες μειώσεις 15% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που κυμαίνονται από 200-300 ευρώ και 20% σε όλες άνω των 300 ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τα 200 από τα 300 εκατ. ευρώ που υπολείπονται έως τον Ιούνιο.


Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα εξευρεθούν από την περικοπή των κύριων συντάξεων του ΝΑΤ κατά 7% (50 εκατ. ευρώ) και των ΔΕΚΟ και τραπεζών κατά 20% για ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για την επιβολή πλαφόν στη μείωση των επικουρικών συντάξεων.


Οι αλλαγές αναμένεται να οριστικοποιηθούν με εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.


Η κυβέρνηση με νόμο-πλαίσιο αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με σκοπό της διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ταμείων, χωρίς τη συμμετοχή του κράτους και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου. Οι μειώσεις, όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2012.


Η ενοποίηση θα αφορά το σύνολο των ταμείων δημοσίου δικαίου και όχι τα 5 μεγαλύτερα, ενώ θα υπάρξει και μείωση του προσωπικού στο νέο ενιαίο ταμείο κατά τουλάχιστον 30%.


Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης σχεδιάζεται να μετατραπεί σε σύστημα καθορισμένων εισφορών, από καθορισμένων παροχών που είναι σήμερα. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές και έναν παράγοντα αειφορίας, με τον οποίο θα υπολογίζονται τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, ώστε να αναπροσαρμόζονται οι παροχές. 
ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: