Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" 550 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΙΑΝΣΑ


Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανακάλυψε «μεγάλη τρύπα» 550 εκατομμυρίων ευρώ από μη προγραμματισμένες δαπάνες για φέτος και γι αυτό μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τις καταβολές μισθών στο δημόσιο τομέα στο τέλος του 2012.
Η Σλοβενία πρέπει να υιοθετήσει μέτρα που έπρεπε να έχουν υιοθετηθεί στο τέλος του 2009 και στις αρχές του 2010, τόνισε ο κ. Γιάνσα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Info TV.
Ο κ. Γιάνσα είπε ότι η Σλοβενία δεν θα λάβει μέτρα τόσο δραστικά, όπως αυτά που εισήχθησαν στην Ελλάδα.

«Ωστόσο, χρειάζεται να ακολουθηθούν οι ίδιες αρχές, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας - να ξοδεύονται τόσα, όσα παράγονται» υπογράμμισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβενία, ο κ. Γιάνσα είπε ότι αναμένει πως οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών θα παροτρύνουν τη Λιουμπλιάνα να εφαρμόσει μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του και στη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού.
Ωστόσο, τόνισε ότι περίπου οι μισές από τις χώρες της ΕΕ είναι στην ίδια κατάσταση με τη Σλοβενία και αναμένουν ανάλογες αντιπροσωπείες της ΕΕ.
«Αποφασίσαμε να «πατήσουμε φρένο» και πλέον καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δαπανά περισσότερα απ΄ όσα επιτρέπουν τα έσοδα» σημείωσε ο κ. Γιάνσα και πρόσθεσε ότι η μείωση των δαπανών είναι μόνο κατά 50% λύση στην οικονομική κρίση και ότι άλλο 50% μπορεί να διασφαλιστεί με πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδυτικές διευκολύνσεις.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός μετά από τρία χρόνια στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει συσσωρεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια χρέος, το οποίο είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο ο ετήσιος προϋπολογισμός της.
Εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό και ανέφερε ότι υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια για τους μισθούς των εκπαιδευτικών μετά το Σεπτέμβριο.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας ανήγγειλε ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει συμφωνία με τα συνδικάτα εργαζομένων, τους εργοδότες και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για τις αναγκαίες περικοπές και στη συνέχεια θα προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Γιάνσα τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιμείνει στη δημοσιοποίηση λίστας των φοροοφειλετών και επίσης θα ζητήσει οι καταθέσεις 10 δισ.
ευρώ Σλοβένων πολιτών στο εξωτερικό να διοχετευθούν σε επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία.
Κ.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
23-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: