Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ


Ενός λεπτού σιγή τήρησαν την Πέμπτη κυβέρνηση και πολίτες στη Γερμανία, στη μνήμη θυμάτων των νεοναζί. «Η αδιαφορία είναι καταστροφική» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει στο μέλλον τον εφιάλτη του νεοναζισμού.
Τρεις μήνες μετά την εξάρθρωση της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης στη Γερμανία, μέλη της οποίας είχαν δολοφονήσει δέκα άτομα -οι περισσότεροι ήταν τουρκικής καταγωγής-, η Γερμανία θυμάται τα θύματα αυτών των επιθέσεων.



Στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) τηρήθηκε ένα λεπτό σιγής σε εθνικό επίπεδο. Την πρωτοβουλία ζήτησαν κυβέρνηση και συνδικάτα, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν πολίτες, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και σχολεία. 


Στο Βερολίνο και το Αμβούργο τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταμάτησαν για ένα λεπτό, ενώ μεσίστιες σημαίες κυματίζουν σε πολλά σημεία της χώρας.


Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε, μιλώντας σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Βερολίνου, απευθυνόμενη στις οικογένειες των θυμάτων: «Θρηνούμε μαζί σας» και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη των εν ψυχρώ δολοφονιών.


Η Άνγκελα Μέρκελ διάβασε τα ονόματα των θυμάτων, την ηλικία, μίλησε για τα μελλοντικά τους σχέδια, περιέγραψε τις συνθήκες ζωής τους και την οικογενειακή τους κατάσταση. 


Στην εκδήλωση συμμετείχαν 1.200 επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων συγγενείς των θυμάτων, ξένοι διπλωμάτες, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί.




  
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
23-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: