Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2012

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Μεγάλες είναι οι επιφυλάξεις που εκφράζουν γνωστοί αναλυτές, αρθρογράφοι καθώς και χρηματιστηριακοί οίκοι σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα.
Και οι αγορές φαίνεται να τους ακούν, αν κρίνει κανείς από το ότι και τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο "κόκκινο" (διαβάστε εδώ σχετικά) και τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ελληνικής χρεοκοπίας. εχουν ενισχυθεί.



Ο διάσημος αναλυτής της Wall Street Journal κ. Mark Grant, στην οικονομική του στήλη "Out of the Box"αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία γεμάτη "ψέματα και απάτες"! Ο ίδιος εστιάζει όχι μόνο στην εκκρεμότητα με το μέγεθος συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και στο ότι θα πέσουν ξανά έξω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού και πάλι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν. 


Η Citigroup θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, ωστόσο παραμένουν αβεβαιότητες αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του.


Η HSBC εκτιμά πως η συμφωνία εξαφανίζει τις θεωρίες συνωμοσίας για χρεοκοπία της Ελλάδας και κατάρρευση της ευρωζώνης. Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει όσα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.


Η Barclays Capital εκτιμά ότι παραμένουν πολλά εμπόδια και ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή του PSI και του ποσοστού συμμετοχής, το οποίο, αν δεν είναι αρκετά υψηλό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός». Σημειώνει παράλληλα πως το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.


Η χθεσινοβραδινή συμφωνία είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, σχολιάζει η Morgan Stanley, σημειώνοντας όμως ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών.


Από την πλευρά της η Goldman Sachs χαρακτηρίζει ως αυξημένη την πιθανότητα πυροδότησης των ελληνικών CDS και την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος. Ο οίκος, αν και σημειώνει στα θετικά την διαγραφή χρέους ύψους 107 δισ. ευρώ καθώς και το ότι υποχωρεί ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας, εκφράζει ανησυχία για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.


Ο μαραθώνιος της κρίσης δεν έχει ακόμα τελειώσει, λέει με τη σειρά της η ING, η οποία εκτιμά πως, αν και η Ελλάδα λογικά θα είναι ασφαλής για τους επόμενους μήνες, το αίσθημα της ανακούφισης δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Όπως τονίζει, ο συνδυασμός περισσότερης λιτότητας, κοινωνικής αναταραχής και των ευρωπαϊκών πιέσεων, μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτικός».


Ερωτηματικά για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες το μεσοδιάστημα της ολοκλήρωσης του PSI, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ELA για τνα τις χρηματοδοτήσει, εκφράζει η Deutsche Bank, η οποία πάντως χαρακτηρίζει την συμφωνία ως μία καλή είδηση.


Την ίδια ώρα, επίθεση κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup για το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης.


Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι η συμφωνία επετεύχθη με δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται «τοίχος προστασίας ύψους ενός τρισ. δολαρίων» ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: