Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

ΤΟ ΙΡΑΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διακόπτει η ιρανική κυβέρνηση τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ, όπως μεταδίδει η κρατική ιρανική τηλεόραση Press TV. Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αναφέρουν ότι είχαν κληθεί νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο -Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει με μπλόκ στις εξαγωγές πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, την Ιουλίου.



Το δίκτυο Press TV δεν δίνει στην παρούσα φάση στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, ούτε και κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις έξι χώρες που επηρεάζονται από την απόφαση διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου.


Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.


Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στη χώρα, και έχει προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα διά στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχυή το εμπάργκο.


Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.


Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ότι οι πρεσβευτές έξι ευρωπαϊκών χωρών κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.


Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna, οι πρεσβευτές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έγιναν δεκτοί από τον Χασάν Τατζίκ, διευθυντή για τη Δυτική Ευρώπη του υπουργείου. Οι πρεσβευτές της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας επρόκειτο να ακολουθήσουν. Το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι έξι χώρες εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: