Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΑ «ΕΥΓΕΝΗ» ΤΑΜΕΙΑ – ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΦΑΝΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ


Μειώσεις εδώ και τώρα στις κύριες συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία -δηλαδή οι ασφαλιστικοί φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών- ζήτησε η τρόικα. Οι δανειστές, εκτός από τα 400 εκατομμύρια που πρέπει να βρεθούν από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ζητούν τώρα να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια από μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εστίασαν στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία που καλύπτουν τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες, τους δικαστικούς κ.ά., και ζήτησαν να μπει «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν περικοπές ακόμα και 20% στις κύριες συντάξεις των συγκεκριμένων ασφαλιστικών φορέων, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί στα Ταμεία η μείωση των μισθών.

Τα σενάρια
Το θέμα παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ ανοιχτό και τελικά θα κατατεθούν εναλλακτικά σενάρια στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τρία συν ένα εναλλακτικά σενάρια:
Περικοπή κατά 15% των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, που συνοδεύεται από την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων των μισθωτών.
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που η περικοπή γινόταν σε ποσά άνω των 300 ευρώ -όπως ζητούσε η Νέα Δημοκρατία- το όφελος θα ήταν μόνο 40 εκατομμύρια. Σε μια τέτοια περίπτωση η τρόικα έχει ζητήσει να βρεθούν 560 εκατομμύρια από μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Περικοπή κατά 10% των επικουρικών συντάξεων και κατά 5% των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ.
Περικοπή κατά 5% των επικουρικών συντάξεων και κατά 10% των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ.
Περικοπή κατά 15% ή ακόμα και 20% των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ (μέτρο που όπως αναφέρθηκε θα αφορά κατά προτεραιότητα τα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
Η ελληνική πλευρά συνέχιζε τις επαφές μέχρι και αργά χθες το βράδυ για το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων, ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονταν αποφασισμένοι. Μάλιστα, ακόμα και στην? αισιόδοξη περίπτωση που περιοριστούν οι απαιτήσεις της τρόικας, το θέμα αναμένεται να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, έχει προσωρινά «παγώσει» η συζήτηση για το εφάπαξ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παρεμβάσεις θα κλειδώσουν για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σε περίπτωση που η τρόικα μείνει ικανοποιημένη από τις μειώσεις στις συντάξεις θα δώσει μια μικρή πίστωση χρόνου στο υπουργείο Εργασίας για το εφάπαξ.
Ωστόσο, αν δεν εξευρεθούν τα χρήματα που ζητούν οι δανειστές, τότε θα επαναφέρουν άμεσα το θέμα της μείωσης του εφάπαξ κατά 30%, με μεγάλους χαμένους τους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: