Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2012

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στους τραπεζικούς πελάτες και ειδικότερα στους υποψήφιους δανειολήπτες από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει τις στρόφιγγες, εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη.



    'Αλλωστε, όπως διευκρινίζει και η ΕΚΤ, οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας. Μέσω του συγκεκριμένου Μηχανισμού, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα ύψους 42,9 δισ. ευρώ, ενώ η εξάρτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ έφθασε τα 73,4 δισ. ευρώ. 


    Επιπλέον, το μέτρο αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ και η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποδέχεται τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).


    Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα λυθεί σταδιακά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, την πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Όλα αυτά, σταδιακά και σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας που θα έχει ως συνέπεια να ανοίξει ξανά η διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες που έχει "παγώσει" εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: