Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2012

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΝΩ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ


Ανηλεώς βομβαρδίστηκε για άλλη μία ημέρα την Τρίτη από τις δυνάμεις του στρατού της Συρίας η Χομς σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί η αντικαθεστωτική αντίσταση ενώ η διπλωματία αδυνατεί να βρει λύση και ενώ αναδεικνύεται το οξύτατο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της πόλης.



Οι αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές αναφέρουν ότι τα θύματα σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν την Τρίτη τα 60, εκ των οποίων τα 16 στη Μπάμπα Αμρ, τη συνοικία της Χομς που έχει υποστεί τις χειρότερες επιθέσεις και πολιορκείται για 18 ημέρες. Βομβαρδίστηκαν ακόμη και οι συνοικίες Χαλντιγέ και Καρμ ελ Ζεϊτούν.


Τα θύματα είναι συνήθως τραυματίες που πέθαναν αβοήθητοι γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους φροντίσει κανένας. Παράλληλα, έντονος είναι ο φόβος ότι θα γίνει χερσαία εκκαθαριστική επίθεση στην πόλη· πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πόλη πλησιάζουν νέες ενισχύσεις με άρματα και στρατιώτες.


Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία Ιντλίμπ. Πέντε άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν στην Κουσέιρ, στην επαρχία της Χομς και άλλος ένας στην 
Ατάρεμπ, στη βόρεια Συρία.


Σε μία άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με τη βία πλήθος φοιτητών που 
πραγματοποιούσε το απόγευμα της Τρίτης καθιστική διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου.


* Αρχές και αντικαθεστωτικοί αρνούνται, τέλος, την ευθύνη για την δολοφονία του επιχειρηματία Μαχμούντ Ραμαντάν, τη Δευτέρα στο Χαλέπι. Επισήμως οφείλεται σε «ένοπλες ομάδες», ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί τις συριακές Αρχές για το φόνο, καθώς το θύμα είναι αδελφός του Άχμαντ Ραμαντάν, ο οποίος είναι μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με ιστοτόπους της αντιπολίτευσης, η οικογένεια έχει δεχθεί απειλές.


Διπλωματική βραδυπορία


Εντωμεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσε την κυβέρνηση και τους αντάρτες της Συρίας να συμφωνήσουν άμεσα στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός για τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινά, προκειμένου να προωθηθεί βοήθεια σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, όπως στην πόλη Χομς.


Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στον οποίο έχουν ενταχθεί οι λιποτάκτες στρατιώτες, τάχθηκε υπέρ της πρότασης αλλά η συριακή κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη.


Σε ένα άλλο επίπεδο, οι ΗΠΑ τόνισε ότι η καλύτερη εξέλιξη για τη Συρία θα ήταν μεν να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση, αλλά στην περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απορρίψει αυτήν την διευθέτηση, οι ΗΠΑ «ίσως χρειαστεί να μελετήσουν πρόσθετα μέτρα». Αυτό θα μπορούσε να αφορά τον εξοπλισμό των ανταρτών.


Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει ότι έχει νόημα να συμβάλει τώρα στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Συρίας, επισήμανε πάντως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ.


Το θέμα της Συρίας καρκινοβατεί στα Ηνωμένα Έθνη, με το Συμβούλιο Ασφαλείας να αδυνατεί εδώ και μήνες να εγκρίνει ένα ψήφισμα κυρίως λόγω της άρνησης της Ρωσίας που διατηρεί στενές επαφές με τη Συρία του Άσαντ.


Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ως προς αυτό: το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Συρίας και Ρωσίας αυξήθηκε κατά 58% μέσα στο 2011 (χρονιά εμφύλιας αναταραχής στη Συρία), για να φθάσει σε συνολικό όγκο τα 1,97 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 1,92 δισ. αφορά τις εξαγωγές της Μόσχας προς τη Δαμασκό. Παρά την αναταραχή, οι ρωσικές εισαγωγές, παρά το μικρό ύψος τους, αυξήθηκαν και αυτές το 2011 και έφτασαν τα 48,9 εκατ. δολάρια από 42,5 εκατομμύρια.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2012

1 σχόλιο:

fasistofagos είπε...

Re mounaki tha sunexiseis gia polu na metalampadeveis tis apopseis tou ΑΠΕ gia th Suria???Ferefwno eisai??