Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2012

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Κατά των μέτρων που ψήφισε η ισπανική κυβέρνηση και ελαστικοποιούν την αγορά εργασίας στα πλαίσια μεταρρυθμίσεων για την μείωση των ελλειμμάτων διαδήλωσαν Ισπανοί· την ίδια ώρα και στην Πορτογαλία εντείνεται η δυσαρέσκεια για τα εργασιακά. Συμπλοκές με την αστυνομία σημειώθηκαν στη Μαδρίτη, κινητοποιήσεις και στη Λισαβώνα.



Στη Μαδρίτη, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον εννέα συλλήψεις, ενώ άλλοι εννέα άνθρωποι (οι οκτώ αστυνομικοί) τραυματίστηκαν στα επεισόδια που έγιναν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ.


Οι μεταρρυθμίσεις που πέρασαν με τη διαδικασία του επείγοντος αποσκοπούν στο να δώσουν κίνητρα για περισσότερες προσλήψεις, προσφέροντας στις επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις.


Ωστόσο με τα νέα μέτρα περικόπτονται κρατικές παροχές. Επίσης οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να ελαστικοποιούν το ωράριο των εργαζομένων τους.


Με άλλη διάταξη περιορίζεται ο χρόνος με τον οποίοι οι επιχειρήσεις μπορεί να απασχολούν εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου: από το 2013 θα πρέπει να συνάπτονται μόνιμες συμβάσεις μετά από 24 μήνες εργασίας με προσωρινού χρόνου, ως σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο. 


Στην Ισπανία ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι υπό το καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου. 


Επιπλέον, διευκολύνεται η διαδικασία των απολύσεων: μία επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις αν για τρία συνεχόμενα τρίμηνα αποδείξει ότι έχει μειωμένα έσοδα.


Καθιερώνεται επίσης ένα είδος επιδότησης σε όσες μικρές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους οι οποίοι θα εξακολουθούν να εισπράττουν ένα μέρος τους επιδόματος ανεργίας.


Τέλος πολλοί άνεργοι θα περάσουν από προγράμματα κατάρτισης ή θα προσφέρουν κοινωνική εργασία.


Η ανεργία στην Ισπανία είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη και επισήμως ανέρχεται στο 23% ενώ ανάμεσα στους νέους σχεδόν φτάνει το 50%.


Στην Πορτογαλία χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνοντας στη Λισαβώνα για να μετάσχουν σε πανεθνική διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται από το σχέδιο της βοήθειας που έλαβε η χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Περισσότερα από 100 λεωφορεία με 6.000 ανθρώπους είχαν ξεκινήσει για τη Λισαβώνα μόνο από την περιοχή του Πόρτο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: