Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2012

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΧΩΡΑ, ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ


Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και ανέμους που στο Ιόνιο φτάνουν τα 10 μποφόρ. Έκλεισε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων λόγω των χιονοπτώσεων. Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πέμπτη.



Κλειστά σχολεία στην Αττική


Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη ορισμένα σχολεία στο νομό Αττικής, ενώ άλλα θα ανοίξουν μετά τις 10 το πρωί. Η λειτουργία κάποιων τρίτων θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τα τελευταία, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι δήμοι στην Ανατολική και Βόρεια Αττική έχουν καταχωρήσει στο Διαδίκτυο τηλέφωνα επικοινωνίας, προκειμένου να μάθουν οι γονείς νωρίς το πρωί εάν θα λειτουργήσουν τελικά τα σχολεία των παιδιών τους.


Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των δήμων και των διευθυντών Εκπαίδευσης του βόρειου και ανατολικού τομέα Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία τους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων. 


Εφόσον συνεχισθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κλειστά θα παραμείνουν το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο ΠΝΑ (Νταού) Ραφήνας. 


Το ίδιο ισχύει για το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Ανθούσας, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των δήμων Γραμματικού, Μαραθώνα, Βαρνάβα.


Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν όλες οι σχολικές μονάδες στο δήμο Ωρωπίων. 


Επίσης στις 10 το πρωί θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στους δήμους Βριλησσίων, Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης. 


Το ίδιο ισχύει για όλα τα σχολεία του δήμου Κηφισιάς (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). 


Εάν δεν υπάρξει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, στις 10 θα ανοίξουν επίσης όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Ολυμπιακό Χωριό. 


Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Αχαρνών: στις 10 θα ανοίξουν τα 15ο, 19ο, 24ο ,26ο και 27ο Νηπιαγωγεία. Το ίδιο ισχύει για τα 11ο ,19ο, 21ο ,24ο ,25ο και 28ο Δημοτικά σχολεία. 


Τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.


Επίσης κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του δήμου Μαρκοπούλου.


Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους Δήμους Έδεσσας, Νάουσας και Ιωαννιτών λόγω της κακοκαιρίας. Την σχετική απόφαση πήραν οι δήμαρχοι.


Στο Δήμο Ιωαννιτών, κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς τις επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν.


Στην Αττική σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τετάρτης ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις, που το απόγευμα περιορίστηκαν στα βόρεια. Ωστόσο, τη νύχτα τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν.


Από -01 έως 05 βαθμοί Κελσίου η θερμοκρασία και στα βόρεια και ανατολικά του νόμου από -04 έως 01 βαθμό Κελσίου.


Μετά τις 10 το πρωί θα ανοίξουν αύριο, Πέμπτη τα σχολεία στην Κηφισιά.


Στη Θεσσαλονίκη οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν το βράδυ. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα 6 μποφόρ, ενώ το θερμόμετρο δείχνει από -06 έως 01 βαθμό Κελσίου.
Προβλήματα στις μετακινήσεις


Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι άνοιξε ο περιφερειακός δρόμος της Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου.


Αλυσίδες χρειάζονται, επίσης, τα οχήματα στον δρόμο Σφενδάλης - Αγίου Μερκουρίου - Κατσιμιδίου από Σφενδάλη (Μαλακάσα) προς Κατσιμίδι.


Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης στο παρακάτω εθνικό οδικό δίκτυο:


Στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων
Στην Π.Α.Θ.Ε. (Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης - Ευζώνων)
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου – Πατρών
Στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως
Στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Γαληψού έως τα όρια με Ν. Καβάλας
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης
Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων από θέση Μουργκάνη έως θέση Παναγιά
Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Γρεβενών
Από τις 2 το μεσημέρι χιονίζει στα ορεινά της Λευκάδας. Τα αυτοκίνητα που κινούνται προς τα χωριά Σφακιώτες και Καυρά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.


Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κυλλήνης-Ζακύνθου, ενώ στην πορθμειακή γραμμή της Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα, γίνονται με κλειστού τύπου πλοία. 


Έκλεισε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων


Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται και σε ολόκληρη την Ήπειρο από τις 4 το απόγευμα. Μόνο με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων.


Έκλεισε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων, ακυρώθηκαν οι νυχτερινές πτήσεις της Olympic Air 808 και 809 από Αθήνα προς Ιωάννινα και αντίστροφα. Οι επιβάτες θα προωθηθούν στους προορισμούς τους οδικά, αν τελικά το επιτρέψουν οι χιονοπτώσεις που συνεχίζονται αμείωτες.


Αλλά και το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ακύρωσε απογευματινά και βραδινά δρομολόγιά του προς Θεσσαλονίκη και Βόλο, καθώς και τα περισσότερα δρομολόγια προς χωριά του νομού. Για την Αθήνα προς το παρόν τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά. 


Στο μεταξύ ο Δήμος Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακοκαιρία. Μηχανήματα παρεμβαίνουν στο κεντρικό οδικό δίκτυο όλων των δημοτικών ενοτήτων για να απομακρυνθούν τα χιόνια και να παραμείνουν ανοικτοί δρόμοι, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις προσβάσεις προς τα δύο νοσοκομεία. 


Ταυτόχρονα γίνονται παρεμβάσεις στο εσωτερικό και δευτερεύον οδικό δίκτυο της πόλης. Συνολικά από τον Δήμο κινούνται περισσότερα από είκοσι μηχανήματα, δικά του αλλά και ιδιωτικά που έχουν μισθωθεί.


Στην ανακοίνωσή του ο δήμος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη διάρκεια της νύχτας λόγω της μεγάλης ολισθηρότητας και σε περίπτωση ανάγκης να καλούν το 100 της Αστυνομίας, το 166 του ΕΚΑΒ ή τις Υπηρεσίες του Δήμου που θα έχουν προσωπικό Ασφαλείας όλο το 24ωρο.


Η κίνηση σε όλους τους δρόμους του Δήμου Ιωαννιτών γίνεται υποχρεωτικά με αλυσίδες.


Χιονοθύελλα στην ορεινή Πελοπόννησο


Χιονοθύελλα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε όλη την ορεινή Πελοπόννησο, ενώ έντονη είναι η χιονόπτωση και στα ημιορεινά. Ακόμα και μέσα στην Τρίπολη χιονίζει έντονα και το ύψος του χιονιού έφτασε τα 3 εκατοστά.


Συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας, αλλά και της κοινοπραξίας Μορέας κάνουν προσπάθειες για την απομάκρυνση του χιονιού.


Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στον αυτοκινητόδρομο και το λοιπό εθνικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ όσοι κινηθούν τις επόμενες ώρες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.


Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ορεινή Κορινθία, στο δρόμο Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από το 20ο χλμ., Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χλμ. και Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χλμ.


Στα «λευκά» η δυτική Μακεδονία


Στα «λευκά» έχει ντυθεί σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, καθώς σημειώνεται χιονόπτωση και στους τέσσερις νομούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, χιονίζει ακόμη και μέσα στις πόλεις Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά.


Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και -οπωσδήποτε- εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. 


Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από άλλους δήμους της περιοχής.


Ο καιρός την Πέμπτη


Μικρή άνοδο θα σημειώσει αύριο, Πέμπτη, η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και νότια της χώρας. Παγετός στα ηπειρωτικό, ο οποίος τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.


Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που αρχικά και κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και τα ορεινά. Στις πεδινές περιοχές αναμένονται βροχές.


Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Καταιγίδες κατά τόπους έντονες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και νοτια. 


Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν με ένταση 6-8 μποφόρ, ενώ γρήγορα αναμένεται να εξασθενήσουν.
Στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: