Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2012

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισαν πρόσφατα τα νομοθετικά σώματα για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενικής, γεγονός που είχε οδηγήσει την Τουρκία σε ρήξη με τη Γαλλία.



Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο νόμος παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης.


Κατά του νόμου είχαν προσφύγει γερουσιαστές που τον καταψήφισαν τον Ιανουάριο.


Σημειώνεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία ενέκριναν με σημαντική πλειοψηφία τον νόμο, ο οποίος δεν είχε υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Σαρκοζί και άρα δεν είχε τεθεί σε ισχύ.


Η ψήφιση του νόμου είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, που συστηματικά αρνείται ότι συνέβη η γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ είχε επιχειρηματολογήσει ότι ο γαλλικός νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Τουρκία έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει την επανέναρξη των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με τη Γαλλία, οι οποίες είχαν παγώσει από το τέλος Ιανουαρίου όταν πέρασαν οι νόμοι.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η άρνηση μίας γενοκτονίας που έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, επέφερε πρόστιμο 45.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης ενός έτους ή πρόστιμο και φυλάκιση.




Newsroom ΔΟΛ


ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: