Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΟΜΣ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ


Μετά από ένα μήνα συνεχούς βομβαρδισμού, ο στρατός της Συρίας άρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κυρίως στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς, την ώρα που η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη γίνεται όλο και δυσκολότερη. Η διπλωματία, εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται να αναζητήσει άλλη μία λύση για το συριακό ζήτημα με νέο γύρο επαφών στο Συμβούλιο Ασφαλείας· σειρά συνομιλιών του Κόφι Άναν για την κρίση, η Ρωσία του ζητά να μεταβεί και στη Μόσχα...



Η επίθεση στην πολιορκούμενη και απρόσιτη για την ανθρωπιστική βοήθεια Χομς άρχισε το μεσημέρι της Τετάρτης.


Όλες οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί ήδη από το βράδυ της Τρίτης ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.


Οι στρατιώτες ερευνούν όλα τα πιθανά σημεία «σε αναζήτηση όπλων και τρομοκρατών» αναφέρει πηγή του στρατού ακολουθώντας την επίσημη γραμμή του καθεστώτος περί τρομοκρατών που αποσταθεροποιούν την χώρα. 


Επιμένουν δε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες, ένας Σύρος αξιωματούχος ισχυρίστηκε μάλιστα στο AFP ότι η Μπάμπα Αμρ είναι πλέον υπό τον έλεγχο του στρατού.
©2012 Δεδομένα χάρτη - Όροι χρήσης

Μέλη της αντιπολίτευσης δίνουν αντίθετη εικόνα και επιμένουν ότι γίνονται «μάχες στην περίμετρο του Μπάμπα Αμρ» μεταξύ του τακτικού στρατού και ομάδων λιποτακτών ενώ εκρήξεις και πυροβολισμού ακούγονται σε άλλες συνοικίες της πόλης.


Άλλη πηγή της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι εκατοντάδες στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (που συγκροτείται κυρίως από λιποτάκτες και ένοπλους πολίτες) είναι ανεπτυγμένοι ανάμεσα στη Μπάμπα Αμρ και την συνοικία αλ-Ινσάτ.


Πάντως εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την επίθεση του συριακού στρατού, αλλά επισήμανε ότι η βία κάνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Χομς ακόμη πιο δύσκολη. Στην πόλη παραμένει αποκλεισμένος μεγάλος αριθμός αμάχων (μεταξύ τους και πολλά γυναικόπαιδα) που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.


Στην Χομς αλλά και την Ιντλίμπ έχουν μεταφερθεί τρόφιμα αλλά λόγω της επικίνδυνης κατάστασης δεν έχουν διανεμηθεί.


«Βαθιά απογοητευμένη» δήλωσε τέλος η επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις Βάλερι Έιμος για το γεγονός ότι οι συριακές Αρχές αρνήθηκαν να της επιτρέψουν να επισκεφθεί τη χώρα, ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει την ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πόλεις τις οποίες έχει περικυκλώσει ο στρατός.


* Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις συριακές πόλεις που είναι περικυκλωμένες από τον στρατό, ανέφεραν μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές. Οι φοιτητές (που ήταν πάνω από 2.000 κατά την αντιπολίτευση) φώναζαν συνθήματα υποστήριξης στις πόλεις που είναι περικυκλωμένες από τον συριακό στρατό και υπέρ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν. 


Διπλωματική κινητικότητα για νέο ψήφισμα


Μέσα στο σκηνικό της εμφύλιας βίας που συνεχίζεται αμείωτη στη Συρία, η δυτική διπλωματία –με πρωτοβουλία ΗΠΑ και Γαλλίας– προσπαθεί να συντάξει άλλο ένα ψήφισμα δίνοντας έμφαση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα ζητώντας φυσικά και κατάπαυση του πυρός.


Στο προσχέδιο επιρρίπτονται ευθύνες στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ο οποίος ευθύνεται για την κρίση, όπως αναφέρεται.


Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική ή άλλη παρέμβαση και σε ψήφισμα που καλούσε στην παραίτηση του Άσαντ. Τώρα η Κίνα δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τυχόν βήματα που θα δημιουργούν συνθήκες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.


Από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, συνελήφθησαν ή απήχθησαν. Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, έχει τονίσει ότι υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι στη χώρα διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Άναν δήλωσε ότι θα συζητήσει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και τα μέλη του Οργανισμού για τη συριακή κρίση.


Ο Άναν θα έχει σειρά διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη μέχρι την Παρασκευή και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Κάιρο για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για στη Συρία αναμένεται να επισκεφθεί και άλλες χώρες της περιοχής, όμως στην ανακοίνωσή του δεν διευκρινίζει ποιες.


Πάντως η Ρωσία κάλεσε τον Άναν να επισκεφθεί τη χώρα, αλλά δεν έγινε γνωστό αν έχει αποδεχτεί τη πρόσκληση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


ΠΡΕΖΑ TV
29-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: