Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

ΔΝΤ: «ΚΙΝΔΥΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αρκετές πληροφορίες που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν αποφάσισε το ποσοστό συμμετοχής του στη νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα και ότι ακόμη «υπάρχουν κίνδυνοι» για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, μίλησε για δεκαετή στήριξη (αποπληρωμής του δανείου), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποφασίστηκε «να δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει τη δυναμική της».



Σύμφωνα με τον κ. Ράις, ενώ το ΔΝΤ διατηρεί τις ελπίδες του για τη συμφωνία, εντούτοις ακόμη «υπάρχουν κίνδυνοι» στην υλοποίησή της, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «δύσκολο και φιλόδοξο» πρόγραμμα και «γνωρίζουμε τις κακουχίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός», όπως είπε.


Επίσης, υποστήριξε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση και ότι η ύφεση θα ξεπεραστεί τη νέα χρονιά, εκτιμώντας ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρεαλιστική και όχι εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης».


Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», επικαλούμενο αξιωματούχους του ΔΝΤ, αναφέρει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό από το προηγούμενο δάνειο.


Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις του Ταμείου προς την Ελλάδα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν πρόκειται να υπερβούν τα 30 δισ.
ευρώ, που είχαν συμφωνηθεί το 2010.


Από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχουν εκταμιευθεί 10 δισ. ευρώ, τόνισε ο αξιωματούχος.
Επίσης, σε σχετική αναφορά στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» καταγράφονται χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι επισήμαναν ότι παρά την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το πρόγραμμα.


Έγιναν τα πάντα για την επιτυχία του προγράμματος, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ σε τηλεφωνική συνέντευξη -σημειώνεται χαρακτηριστικά- προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος εφαρμογής παραμένει ιδιαίτερα υψηλός το προσεχές διάστημα.


Δεύτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε, κατά την τηλεφωνική συνέντευξη, ότι το νέο πρόγραμμα παρέχει μια σημαντική ανάσα στην Ελλάδα για να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική εντός της ευρωζώνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών για την Ελλάδα.


Τέλος, αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λαέλ Μπραινάρντ, η οποία τόνισε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη, αλλά οι πόροι του δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ισχυρό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό τείχος προστασίας».ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ  TV
23-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: