Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ: «ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΙΜΠΛΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»


«Δεν γνωρίζω κανέναν κύριο Σόιμπλε που να προσέβαλε την Ελλάδα» απαντά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις κατηγορίες του Έλληνα Προέδρου, εκφράζοντας την κατανόηση για τους Έλληνες που πλήττονται σκληρά από τα μέτρα λιτότητας. 
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, τόνισε, «μάχονται για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, χωρίς να εξαιρούνται οι ομόλογοί μου από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο».



«Ίσως ο Έλληνας Πρόεδρος να παρεξήγησε κάτι, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο» ανέφερε σχετικά σε συνέντευξή του στο Tagesspiegel ο Γερμανός υπουργός.


Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο, ο Σόιμπλε τάχθηκε κατά της κατάτμησής του, υποστηρίζοντας πως μία «σταδιακή έγκριση» των κεφαλαίων δεν θα είχε κανέναν νόημα, λέγοντας πως το Eurogroup της Δευτέρας θα αποφασίσει για το σύνολο του προγράμματος.


Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».


«Καταλαβαίνω τους πολίτες της Ελλάδας που πλήττονται σκληρά από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και που δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός.


Σε ερώτηση για το εάν η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί δικαιολογία για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και τη διεξαγωγή των εκλογών, ο Σόιμπλε απαντά πως δεν είναι υποτιμητικό για μία χώρα να επισημαίνει κανείς πως η Ιταλία (με τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι) «που βρίσκεται στο δικό της δρόμο, προχωρά αυτή την στιγμή πολύ καλά».


«Προτείναμε τεχογνωσία, δεν υπήρξε ανταπόκριση»


Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, γερμανικές προτάσεις για βελτίωση των ελληνικών κρατικών δομών έχουν μείνει αναπάντητες. 


«Εδώ και καιρό έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε τους Έλληνες με αποστολή στελεχών που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικότερου φορολογικού μηχανισμού» είπε ο Σόμπλε, προσθέτοντας όμως πως «η προσφορά δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα».


Ανάλογη εκτίμηση εκφράζεται και σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, το χαρτοφυλάκιο του οποίου έχει ο Φίλιπ Ρέσλερ, γνώση του οποίου επικαλείται η Welt. 


«Ο ενδιάμεσος απολογισμός δείχνει πως οι γερμανικές προτάσεις υποστήριξης είχαν άδοξο τέλος» αναφέρει το έγγραφο, συμπεραίνοντας πως «η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα φαίνεται πως δεν αποτελούν προτεραιότητα».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: