Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

CYBER BULLYING: ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ! ΚΑΝΤΕ DELETE


Ο Φάνης, ο Μάρκος και ο Παντελής, γι΄αστείο, βιντεοσκόπησαν με ένα κινητό τη Μαρία να αλλάζει στα αποδυτήρια του σχολείου κι έστειλαν το βιντεάκι στους φίλους τους. Η Μαρία δέχεται προσβλητικά μηνύματα κάθε φορά που μπαίνει στο διαδίκτυο. Ο Φάνης, ο Μάρκος, ο Παντελής και η Μαρία θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά, καθώς το ένα στα δέκα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο έχουν υποστεί κάποιου είδους επίθεση στο διαδίκτυο, όπως δείχνουν οι μελέτες. 



    Είναι όμως και οι ήρωες του βιβλίου του γνωστού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό". Ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στα μεγάλα παιδιά του δημοτικού και σε μαθητές γυμνασίου. Ενδιαφέρει όμως εξίσου και τους γονείς που έχουν παιδιά σε αυτές της ηλικίες. 


    " Το βιβλίο μπορεί να γίνει και ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονέων για το πώς θα βοηθήσουν ένα παιδί να αναγνωρίσει, να αντιδράσει και να μπορέσει τελικά να καταπολεμήσει τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο οποίος ως εκπαιδευτικός επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει σχολική τάξη στην οποία να μην υπάρχει πρόβλημα".


    Η έκδοση του βιβλίου έγινε από την ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) και τα έσοδα από τις πωλήσεις στηρίζουν την πλούσια δράση της. Η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και μάλιστα σε ένα θέμα που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει. 


    "Το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: άρει τους φυσικούς περιορισμούς, άρει τις απαγορεύσεις" δηλώνει η Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας και συμπληρώνει " το βιβλίο "delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό¨" είναι σημαντικό γιατί εκδίδεται εγκαίρως, πριν δηλαδή το ζήτημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού διαδωθεί στη χώρα μας, όσο είναι ήδη διαδεδομένο σε άλλες χώρες". Τονίζει επίσης ότι το βιβλίο "είναι γραμμένο από Έλληνες, για Ελληνόπουλα, αντλεί δηλαδή από την ελληνική πραγματικότητα και δεν είναι όπως γίνεται συνήθως ένα δάνειο από μια άλλη χώρα, που προσπαθούμε πρόχειρα και βιαστικά να το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα". 


    Η ΕΨΥΠΕ ως μέλος του παγκόσμιου δικτύου γραμμών βοήθειας για παιδιά και νέους έχει δημιουργήσει την τηλεφωνική γραμμή-σύνδεσμο 801-801-1177, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν γονείς, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, για να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα, απορίες και αγωνίες που τους απασχολούν. 


    Η ΕΨΥΠΕ υποστηρίζει επίσης τη συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή 116-111, στην οποία μπορούν να απευθύνονται παιδιά και έφηβοι, που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο, ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά τους. Μάλιστα οι νέοι έχουν στη διάθεσή τους και τον διαδικτυακό τόπο www.tilefonikigrammi.gr. 


    Την παρουσίαση του βιβλίου "Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό" χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός και για το βιβλίο μίλησαν η 'Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ιωάννης Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ. 
εξπρεσ
ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: