Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2012

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP – ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ


Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει το απόγευμα της Κυριακής εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές για το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ και κυρίως για το «κλείσιμο» του PSI. 



H αναχώρηση του πρωθυπουργού δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το γραφείο του και δεν ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαία, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος θα έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.


Κατά τις πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των τελικών όρων για το PSI, με στόχο το χρέος να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή να υποχωρήσει περίπου στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% το 2020 κι έτσι σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρή διαπραγμάτευση για τον τρόπο με τον οποίο το ποσοστό θα πέσει περαιτέρω.


Όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση επί των διαπραγματεύσεων, ο πρώτος στόχος είναι να πεισθούν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και στο επίπεδο του 123% έως 125% του ΑΕΠ.


Προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί όλα τα ενδεχόμενα, όπως η μείωση του επιτοκίου των παλαιού δανείου των 110 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, η μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερο «κούρεμα» για τους ιδιώτες ομολογιούχους.


Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα που τίθεται επί τάπητος στο Eurogroup είναι ο ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέους, που ζητούν μετ' επιτάσεως κυρίως οι Γερμανοί. Ο στόχος του ειδικού λογαριασμού είναι να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σε περίπτωση που η ρευστότητα πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο. 


Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα αφορούν την πρόβλεψη να τροφοδοτείται ο λογαριασμός και με έσοδα του κράτους, δηλαδή να μην περιέχει μόνο τα ποσά που διαθέτουν οι εταίροι, αλλά και χρήματα από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών.


Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το θέμα της συμμετοχής του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον λογαριασμό «είναι στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. 


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προετοιμάσει σειρά προτάσεων για τον ειδικό λογαριασμό που συζητώνται στις συσκέψεις της Κυριακής και της Δευτέρας, ωστόσο δεν βρίσκουν σύμφωνο το ΔΝΤ.


Σε αυτό το κλίμα, η παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες κρίθηκε αναγκαία, καθώς -όπως σημειώνεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών- μπορεί να προκύψει η ανάγκη να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και απαιτείται η δυνατότητα άμεσης συνεννόησης του Ευ.Βενιζέλου -που θα βρίσκεται στη συνεδρίαση του Eurogroup- με τον πρωθυπουργό.


Επιπλέον, όπως συμπληρώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να χρειαστεί μια τελική συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του IIF για το PSI.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μετάβαση του κατ' εξοχή ενδοτικού διαπραγματευτή μας (πολλοί υποστηρίζουν ότι μοιάζει να εκπροσωπεί μάλλον την Ε.Ε. παρά την Ελλάδα) στις Βρυξέλλες δεν είναι καλός οιωνός. Φαίνεται ότι θα αποδεχθούμε επιπλέον επαχθείς για τον Ελληνικό λαό όρους, που θα εμφανιστούν από την πλέον "επιτυχημένη" κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών ως ένας ακόμη διπλωματικός θρίαμβος.