Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2012

ΟΛΑ ΤΑ PIGS ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ


Οι κοινωνίες των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης ξεχαρβαλώνονται, βλέποντας τους ανέργους να πληθαίνουν, τη φτώχεια να καλπάζει και τους πιο μορφωμένους νέους να μεταναστεύουν. Στην Πορτογαλία τα σκληρά μέτρα λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ανάπτυξη φέρνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 5,8% φέτος και 3,7% το 2013, μια πτώση πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες προβλέψεις.
Συρρίκνωση
Στην Ισπανία αντί για ανάπτυξη που περίμεναν μέχρι πριν από λίγο καιρό οι κατοικοί της θα βιώσουν ύφεση 1έως1.5% του ΑΕΠ για το 2012. Ηδη το δ' τρίμηνο του 2011 η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται (-0.3% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, το έλλειμμα του 2011 φαίνεται να κινείται γύρω στο 8% -2% μεγαλύτερο απ' το αναμενόμενο- και στο τέλος του έτους το χρέος θα έχει φτάσει το 75% από 37% το 2007. Στην Ιταλία η ύφεση έχει επιστρέψει για τα καλά, αφού για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2011, το ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο (0,7% έναντι πρόβλεψης 0,4%). Φέτος η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5%.
Στη Ιρλανδία το ΑΕΠ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2011 και αυτή η επιβράδυνση έφερε επιπλέον μέτρα: 3,8 δισ. για το 2012, έναντι 3,6 που ήταν η εξαγγελία στην αρχή και άλλα 3,5 δισ. για του χρόνου «τουλάχιστον», όπως προανήγγειλε δυσοίωνα η κυβέρνηση.
Στον προθάλαμο του «κουρειου»
Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να πετάξει λευκή πετσέτα
Σύμφωνα με το κορυφαίο οικονομικό think tank IfW το χρέος της Πορτογαλίας δεν είναι εξυπηρετήσιμο
Σε κάθε τόνο οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της πορτογαλικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν: «Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα». Ισως πιστεύουν ότι αν το πούνε χιλιάδες φορές μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιμένει ότι τον επόμενο χρόνο θα είναι στις αγορές όμως όπως λέει ο Αντόνιο Σαραΐβα, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας της Πορτογαλικής Βιομηχανίας, το πρώτο πακέτο δανείων ύψους 78 δισ. ευρώ δεν καλύπτει τις τεράστιες υποχρεώσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τις παγκόσμιες χρηματαγορές. «Λείπουν 30 δισ. ευρώ» είπε στο Reuters.
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ένα από τα κορυφαία οικονομικά think tank στη Γερμανία, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), η Πορτογαλία θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ίσο με 11% του ΑΕΠ ετησίως επί σειρά ετών, ούτως ώστε να τιθασεύσει τη δυναμική του χρέους της. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμβεί ποτέ και πουθενά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ενώ υπάρχει και η προϋπόθεση της ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2% ετησίως κατά μέσον όρο. Το «μόνο δυνατό συμπέρασμα» από τα παραπάνω, σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης του IfW, είναι ότι «το χρέος της Πορτογαλίας δεν είναι εξυπηρετήσιμο». Το IfW θεωρεί ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να προβεί σε «κούρεμα» χρέους κατά 56% για να επανέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά, εάν η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη κυμανθεί γύρω στο 2%, ή 46% αν η ανάπτυξη ανέλθει στο 4%. Επίσης η Citigroup περιμένει «κούρεμα» 35% στο τέλος του 2012 ή το 2013.
Εκτός ελέγχου
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα κορυφωθεί στο 118% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ο δείκτης του χρέους κυμαίνεται περί το 113%, ενώ ήταν 107% του ΑΕΠ όταν η χώρα έλαβε το πακέτο διάσωσης.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αν προσθέσουμε και το ιδιωτικό χρέος στο δημόσιο, δηλαδή το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, φτάνουμε σε άθροισμα 360%, υψηλότερο από το συνολικό -ιδιωτικό και δημόσιο- ελληνικό χρέος.
Εν τω μεταξύ, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις περί διαφορών μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται και στο σκέλος που αφορά τον αλληλοτροφοδοτούμενο κύκλο υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και τα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας.
Εδώ και μερικές εβδομάδες το αξιόχρεο της Πορτογαλίας έχει υποβαθμιστεί και από τον Standard & Poors, τον τελευταίο οίκο που δεν το είχε κάνει, σε απαγορευτικό επίπεδο, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο οίκος Moody's ξαναχτύπησε.
Τις επιπτώσεις των υποβαθμίσεων φανερώνει ο Ντέιβιντ Οουεν από την επενδυτική τράπεζα Jefferies, που αποκάλυψε ότι, εξαιτίας αυτών, η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει πορτογαλικό χρέος. «Αυτές οι αναγκαστικές πωλήσεις έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους. Είναι ακριβώς αυτό που συνέβη στην Ελλάδα» είπε.
Ο ΡΑΧΟΪ ΨΑΧΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στην Ισπανία ένας στους δύο νέους δεν έχει δουλειά
Οι αποζημιώσεις κόπηκαν, οι απολύσεις απελευθερώθηκαν και τα δημόσια γραφεία εύρεσης εργασίας έκλεισαν
Είναι εντυπωσιακό: οι πληθυσμός των Ισπανών ανέργων είναι πια 5.3 εκατομμύρια. Σε ποσοστό, η ανεργία πλησιάζει το 23% και αυτή των νέων το 50%. Μετά από δεκαετίες που ήταν χώρα υποδοχής μεταναστών, το πρώτο εννιάμηνο του 2011 η Ισπανία είδε το αποτέλεσμα εισροών-εκροών μεταναστών να είναι αρνητικό κατά 55.626 άτομα. Οι νέοι φεύγουν μετανάστες στην Αργεντινή και στη Βραζιλία κατά πρώτο λόγο.
Τραγικά
Oλα τα νέα για την οικονομία είναι τραγικά. Ακόμα και το -εκτός του τουρισμού- γερό χαρτί της Ισπανίας, η αγροτική παραγωγή δέχεται πλήγματα και η πρόσβασή της στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης έχει περιοριστεί σημαντικά. Τελευταίο χτύπημα ήταν η συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου για εισαγωγή λαχανικών και φρούτων, η οποία θα στοιχίσει στην Ισπανία 350 χιλιάδες χαμένα μεροκάματα ετησίως.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει το τιμόνι της κυβέρνησης σχετικά πρόσφατα και έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει, κόβοντας τις αποζημιώσεις και απελευθερώνοντας τις απολύσεις.
Πλέον ο εργοδότης δεν χρειάζεται παρά απλά να ειδοποιεί τον εργαζόμενο ότι του έκοψε το μισθό και του άλλαξε το ωράριο. Αν ο εργαζόμενος έχει αντιρρήσεις δεν μπορεί να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας, αφού αυτή καταργήθηκε. Απλά απολύεται. Επίσης έκλεισαν τα δημόσια γραφεία εύρεσης εργασίας, ενώ τα συνδικάτα σήμερα, Κυριακή, διαδηλώνουν μαζικά σε όλη τη χώρα.
Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση έχει την αποδοχή του κόσμου, που κατηγορεί κυρίως τους σοσιαλιστές του PSOE για την κατάσταση. Ετσι, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει 46% (+1.6% από τις εκλογές του Νοεμβρίου) έναντι 23% του PSOE που πέφτει σχεδόν 6% από τις εκλογές.
ΠΑΡΑ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Στην Ιρλανδία ανεργία και μετανάστευση σπάνε τα κοντέρ
Στον κατεξοχήν τόπο συνάθροισης των Ιρλανδών, τα μπαρ, η κατανάλωση έπεσε 5%
Στην Ιρλανδία η ανεργία και η μετανάστευση καταρρίπτουν ιστορικά ρεκόρ. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 14,5%, ποσοστό που είχε να σημειωθεί απ' τη δεκαετία του 1980. Το ρεκόρ της μετανάστευσης είναι ακόμα εντυπωσιακότερο: τα 76.400 άτομα που μετανάστευσαν μεταξύ Απριλίου 2010 και Απριλίου 2011 είναι ένας αριθμός που είχε να καταγραφεί απ' τον 19ο αιώνα και την καταστροφή της σοδειάς της πατάτας, η οποία έστειλε τους Ιρλανδούς μαζικά στις ΗΠΑ. Σήμερα οι νέοι φαίνεται να προτιμούν την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, όπου μπορούν να μεταναστεύσουν σχετικά εύκολα.
Η εικόνα της μιζέριας αντανακλάται στην καταβαράθρωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-28 μονάδες το δ' τρίμηνο του 2011) και, ακόμα πιο ανάγλυφα, στον κατεξοχήν τόπο συνάθροισης των Ιρλανδών, τα μπαρ, όπου η κατανάλωση έπεσε 5% μέσα στο 2011. Το δημόσιο χρέος εχει φτάσει στο 111%, έναντι 92% το 2009. Με το έλλειμμα να κλείνει στο 9,8% το 2011, η δυναμική του προσδοκάται να καταλαγιάσει γύρω στο 2015 αν δηλαδή μπει πάτος στο τρύπιο βαρέλι των τραπεζών.
Χαράτσι
Ο Εντα Κένι με την ανοχή της τρόικας, δεν έχει εξοργίσει συνδικάτα και πλήθος. Οι περικοπές δεν έχουν προκαλέσει ούτε απεργίες ούτε μαζικές αντιδράσεις. Ομως, κάτι φαίνεται να αλλάζει με την επιβολή χαρατσιού στην ακίνητη περιουσία, που για φέτος αναμένεται να είναι 100 ευρώ ανά σπίτι. Οι κοινωνικές αντιστάσεις, παρότι υπάρχει η βαλβίδα εκτόνωσης της μετανάστευσης, δεν πρόκειται να είναι παθητικές για πάντα, όπως πιστεύουν αρκετοί.
Ο ΣΟΥΠΕΡ... ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΣ
Ο Μόντι τα έχει καταφέρει μόνο επικοινωνιακά
Στον αστερισμό του Μόντι κινείται η Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Ο βετεράνος σύμβουλος της Goldman Sachs και επί μία δεκαετία κάτοικος Βρυξελλών, όπου υπηρέτησε ως επίτροπος Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς, φαίνεται να μαζεύει όλη τη χρυσόσκονη των διεθνών ΜΜΕ. Το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα με τον 68χρονο Ιταλό στο εξώφυλλό του. Το ρεπορτάζ του έχει τον τίτλο: «Γιατί ο Μάριο Μόντι είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη».
Παρότι ο Μόντι έχει δείξει πολιτικές αρετές και σθένος στις διεθνείς επαφές του, όπου ζητεί για την Ιταλία τον «ρόλο που ανταποκρίνεται σε μια μεγάλη χώρα», απαιτεί ευρωομόλογο και φορολόγηση των χρηματιστικών συναλλαγών, οι ύμνοι προς το πρόσωπό του είναι υπερβολικοί. Προσέτι, η υποστήριξή του στα μέτρα σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα δεν φανερώνει πως έχει κάποια άλλη συνταγή στο μυαλό του.
Σε κάθε περίπτωση, όσο σπουδαίος και αν είναι ο Σούπερ Μάριο, όπως τον διαφημίζουν... στο στενόχωρο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν έχει πολύ χώρο ελιγμών. Ειδικά καθώς η χώρα του έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη (120% του ΑΕΠ) και σε απόλυτο αριθμό το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα 2 τρισ.
«Ασπιρίνες»
Τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η ευελιξία στην αγορά εργασίας, μοιάζουν με ασπιρίνες σε καρκινοπαθή. Τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησαν λίγο, βρίσκονται στο 5,5% έναντι 7-7,5% δύο μήνες πριν, αλλά η ανεργία των νέων στη χώρα έχει φτάσει το 31% .
Ο Μόντι έχει λυμένα τα χέρια, αφού η μπερλουσκονική παράταξη δεν θέλει να τον υπονομεύσει φανερά. Κάτι τέτοιο θα έσπρωχνε στην πολιτική τον σημερινό πρωθυπουργό, κλέβοντας ψήφους από το κομμάτι των ψηφοφόρων της Δεξιάς. Οσο αφορά την Κεντροαριστερά έχοντας τόσα χρόνια περιόριζε την αντιπολίτευσή της στα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι του καβαλιέρε, ο πολιτικός λόγος της έχει εκφυλιστεί σε ηθικολογία.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: