Τρίτη, Μαρτίου 06, 2012

ΙΡΑΝ: ΚΑΘΕΙΡΞΗ 18 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΜΠΝΤΟΦΑΤΑΧ ΣΟΛΤΑΝΙ

Ο ιρανός δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντολφάταχ Σολτανί καταδικάστηκε πρόσφατα σε κάθειρξη 18 ετών και απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για 20 χρόνια από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης, γράφουν σήμερα αρκετές ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης επικαλούμενες την οικογένειά του.
Η Διεθνής Αμνηστία, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, ζήτησε με ανακοίνωσή της, την απελευθέρωση του κρατούμενου συνείδησης, τον οποίο υποστηρίζει από τη σύλληψή του το Σεπτέμβριο του 2011.

"Ένας από τους δικηγόρους του συζύγου μου πληροφορήθηκε ότι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών στη φυλακή της Μποραζιάν (μιας μικρής πόλης του νότιου Ιράν) και σε απαγόρευση για 20 χρόνια της άσκησης επαγγέλματος", δήλωσε η Μασουμέ Ντεκάν, η σύζυγος του Σολτανί στην ιστοσελίδα της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης Rahesabz.
Η σύζυγος του Σολτανί δεν διευκρίνισε την ημερομηνία της καταδίκης. Ο Σολτανί είναι ένας από τους συνιδρυτές του Κύκλου Υπέρμαχων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί.
Το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης του απήγγειλε επίσης κατηγορίες για "σύσταση παράνομης οργάνωσης της αντιπολίτευσης", συμμετοχή σε "συναθροίσεις που είχαν στόχο την προσβολή της εθνικής ασφάλειας" και "προπαγάνδα κατά του καθεστώτος", σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Κατηγορήθηκε επίσης για την "αποδοχή παράνομου βραβείου και παράνομων εσόδων" γιατί έλαβε το 2009 το Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νυρεμβέργης, στη Γερμανία, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.
"Ο σύζυγός μου απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και θα ασκήσει έφεση", είπε η Ντεκάν.
Σχεδόν δέκα δικηγόροι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μέλη της αντιπολίτευσης είναι σήμερα φυλακισμένοι στο Ιράν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία τους έχει χαρακτηρίσει κρατούμενους συνείδησης.
Α.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: