Τρίτη, Μαρτίου 06, 2012

ΡΕΚΟΡ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2011, ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 0,3% ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη κατέγραψε το 2011 η ελληνική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 7% σε ετήσια βάση. 
Συρρίκνωση 0,3% για το σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε επίσης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η Κομισιόν βλέπει «σημάδια βελτίωσης στην ήπια ύφεση» των «17».



Ειδικότερα, στο σύνολο της Ευρωζώνης, η κατάρρευση των δαπανών των νοικοκυριών, των εξαγωγών και του μεταποιητικού κλάδου συρρίκνωσε την οικονομία των «17» στο τέταρτο τρίμηνο του 2011,  φανερώνοντας το μέγεθος της επιβράδυνσης της οικονομίας και τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ύφεση. 


Βάσει των στοιχείων, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε πέρυσι κατά 7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, έχοντας καταγράψει μείωση 8% το πρώτο τρίμηνο του 2011.


Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, που έχουν πληγεί από την περικοπή των κρατικών δαπανών και την αύξηση της ανεργίας, μείωσαν τα έξοδά τους κατά 0,4%, ενώ οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011. Σημαντική πτώση 2% σημειώθηκε και σε όλο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας, από τον μεταποιητικό έως τον εξορυκτικό κλάδο, υποδηλώνοντας την αδυναμία του επιχειρηματικού κλίματος. Η πτώση οφείλεται στις εντεινόμενες ανησυχίες για την ικανότητα της ευρωζώνης να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.


Στα επιμέρους στοιχεία, η συνολική κατανάλωση νοικοκυριών στην Ευρωζώνη υποχώρησε το δ' τρίμηνο κατά 0,4% (έναντι μείωσης 0,2% για την ΕΕ των «27»), οι εξαγωγές υποχώρησαν επίσης κατά 0,4% και οι εισαγωγές κατά 1,2% (έναντι 0,1% και 0,8% για το σύνολο της ΕΕ).


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: