Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2012

ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 29% ΤΟΥ ΟΠΑΠ, ΛΕΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Ο διαγωνισμός για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος. 



Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, οι εκλογές θα γίνουν ενδεχομένως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ενώ επικρατέστερη ημερομηνία δείχνει η 13η του μηνός. 


Συγκεκριμένα, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του μεριδίου του ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές και θα ολοκληρωθεί εφέτος.


«Το επόμενο μεγάλο γεγονός είναι οι εκλογές. Εάν αυτές πάνε καλά, με την έννοια του να υπάρχει κυβέρνηση και να υπάρχει κατεύθυνση [...] νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου ο προσλαμβανόμενος κίνδυνος της χώρας για τους επενδυτές θα είναι σε επίπεδα που θα μπορούν να επενδύσουν», σημείωσε. «Που σημαίνει να ρίξουν μετρητά στη χώρα» προσέθεσε.


Η κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ μέσα στο 2011. 


«Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πάρα πολύ ισχυρό. Τους ενδιαφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία μας. Τους τρομάζει λίγο η χώρα, η κατάσταση μάλλον, η δυναμική θα έλεγα. Και πρέπει να τους δώσουμε σημάδια σαν χώρα ότι η δυναμική γίνεται θετική, από εκεί που ήταν αρνητική» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.


Ο κ. Μητρόπουλος είπε ακόμα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 35,5% των ΕΛΠΕ θα γίνει τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποτιμάται στα 580 εκατ. ευρώ.


Πέρυσι το Δημόσιο εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, το μισό εκ των οποίων από τη διάθεση νέων αδειών στον ΟΠΑΠ. 


Ο κ. Μητρόπουλος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στον αναθεωρημένο στόχο των 3 δισ. ευρώ περίπου για εφέτος. «Προς το παρόν πιστεύουμε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος», είπε.


Για την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο κ. Μητροπουλος είπε ότι ο διαγωνισμός μετατίθεται από το δεύτερο τρίμηνο στο δεύτερο εξάμηνο, εξαιτίας «τεχνικών ζητημάτων».


'Οσον αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που περιλαμβάνει 70.000 ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Την Τρίτη, μετέθεσε τη σχετική προθεσμία από τις 30 Μαρτίου στις 17 Απριλίου.


Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι το Ελληνικό προσελκύει το ενδιαφέρον εταιριών ανάπτυξης ακινήτων απ' όλο τον κόσμο. Το έργο, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5 δισ. ευρώ περίπου, θα μπορούσε να προσθέσει 0,3% ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας 6.000 με 9.000 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του, εκτίμησε.


Αναφερόμενος στο θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, όπου οι εργασίες κατασκευής έχουν παγώσει εδώ και δύο περίπου χρόνια, είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί κάποια λύση εντός του έτους.


«Βλέπω 65% πιθανότητα να λυθεί το θέμα με τους αυτοκινητόδρομους φέτος. Είναι η πρώτη φορά που οι παραχωρησιούχοι και το Δημόσιο συζητάνε με αριθμούς» ανέφερε.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: