Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 3 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ- ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΝ…


Αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες και πάγωμα της αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων προτείνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις κατευθυντήριες οδηγίες του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται εκτενώς στην οικονομική κρίση και στα νέα δεδομένα που διαγράφονται για την πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή προκλήσεων και προτείνει δωδεκάμηνη θητεία χωρίς να αναφέρεται εκτενώς στο ακανθώδες αυτό θέμα που απασχολεί τη νεολαία και τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν τέκνα προς στράτευση.

Ο στρατηγός Κωσταράκος, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, υπογραμμίζει και προειδοποιεί ότι: «Επιδιώκουμε να αποκτήσουμε εκείνες τις επιχειρησιακές δυνατότητες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ενεργούμε επιτυχώς σε όλο το φάσμα της σύγκρουσης, έχοντας συνεχώς υπόψη ότι οι σχέσεις της χώρας μας έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά 'ασταθούς ειρήνης' και ότι μπορούν να κινηθούν προς το δεξιό άκρο του φάσματος, δηλαδή τη γενικευμένη πολεμική σύρραξη, πιθανότατα αφού προηγηθεί το στάδιο της κρίσης».Ο στρατηγός Κωσταράκος προβαίνει σε οδηγίες με απώτερο στρατηγικό στόχο «τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος μέσα από την ποιοτική βελτίωση, ώστε να αποτραπεί ή να αντιμετωπισθεί, εάν απαιτηθεί, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δίνει μεγάλο βάρος στη διακλαδικότητα και στην εφαρμογή του σχετικού νόμου και προειδοποιεί: «Μετά την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ο Α/ΓΕΕΘΑ ασκεί πλέον την πλήρη διοίκηση των ΕΔ και είναι ο κύριος σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας για στρατιωτικά θέματα, καθώς και ο στρατιωτικός σύμβουλος του ΚΥΣΕΑ. Παρεκκλίσεις από τις επιταγές του νόμου και αμφισβητήσεις των θεσμικών ρόλων δεν θα γίνουν ανεκτές».
Ο στρατηγός Κωσταράκος, κάνοντας ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση, τονίζει ότι: «Η παρούσα οικονομική κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς ως προς το αναγκαίο επίπεδο μαχητικής ισχύος.
Βέβαια, θα αποτελούσε έλλειψη ρεαλισμού και αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας εάν κάποιος υποστήριζε ότι οι ΕΔ θα παραμείνουν εντελώς ανεπηρέαστες μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας.
Παρ' όλα αυτά, έχοντας κατά νου ότι η πραγματική αξία ενός οργανισμού και των ανθρώπων του φαίνεται στις δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να δούμε την παρούσα κρίση ως ευκαιρία ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής ισχύος, όπως τα ψυχικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, η εκπαίδευση, η δομή και η οργάνωση, το δόγμα, η ηγεσία, η ιστορική παράδοση».
Στο σημείο αυτό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στέκεται στον τομέα των εξοπλισμών και τονίζει: «Επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι το κύριο βάρος πέφτει πλέον στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας.
Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων.
Ωστόσο η αμυντική σχεδίαση θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τεχνολογικών προόδων στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών μέσω ενός στοχευμένου σχεδιασμού προμηθειών αμυντικού υλικού σε βάθος χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικούς περιορισμούς».
ΤΟ ΠΛΑΝΟ
Οι δέκα προτεραιότητες που θέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέτει δέκα προτεραιότητες στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων:
Προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. αρμάτων μάχης.
Συντήρηση των μέσων της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
Στρατιωτική θητεία 12 μηνών.
Βελτίωση δυνατοτήτων των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης.
Ρύθμιση των χρεών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού.
Βελτίωση του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου.
Εκσυγχρονισμός των νόμων περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών και υπαξιωματικών.
Νέα δομή δυνάμεων - Συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Αξιολογήσεων του Στρατού Ξηράς.
Βελτίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των στελεχών - Αύξηση των μεταπτυχιακών σπουδών.
Ωστόσο, στις προτεραιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν αναφέρεται η ανάγκη αναδιοργάνωσης και σμίκρυνσης του Στρατού Ξηράς, ούτε ο τρόπος μείωσης των αμυντικών δαπανών (εξοπλιστικών και λειτουργικών) μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως επιμένει η τρόικα.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν Οι οντινάτσες των υπουργών να σταματήσουν να κάνουν εξυπηρετήσεις. Γιατί να υξήσουν την θητεία; Για να άχει μια μεραρχία στην τρίπολη για να εξυπηρετεί τους αρκάδες πολλιτικούς. Μ3ε ποιόν εχθρό θα πολεμίσουν στην Σπάρτη στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στην Αθήνα. Ξερετε ότι έχει πεισσότερο στρατό στην Λάρισα απο τον Εβρο; Στρατηγάκια Ο στρατός δεν είναι για να φέρνει ψήφους στους πολιτικικους είναι για να προστατευει την πατρίδα. Ο στρατός δεν είναι για να εξυπηρετεί τις οικογένειές σας στα ΚΑΟΑ. Ο στρατός είναι για την πατρίδα.