Τρίτη, Μαρτίου 13, 2012

ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΟΒΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


«Κίνημα του οβελία», έπειτα από αυτό της πατάτας, στήνεται στον Εβρο με πρωτοβουλία κτηνοτρόφων στα βόρεια του ακριτικού νομού, οι οποίοι σκοπεύουν να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό, έναντι 12 έως 13 που θα πωλούνται στα κρεοπωλεία.
Τα ζώα -κατά 90% αρνιά και 10% κατσίκια- θα μεταφερθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς στα νόμιμα σφαγεία, θα περάσουν από τον επίσημο υγειονομικό έλεγχο, θα φυλαχτούν σε ψυγεία και θα διανεμηθούν με φορτηγά ψυγεία, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, σε δήμους, φορείς και ομάδες πολιτών που θα τα παραγγείλουν για τους δημότες ή τα μέλη τους.

Το σχέδιο προωθεί μια ομάδα κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδας, οι οποίοι συνέστησαν τον πρώτο πανελλαδικά κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, βάσει του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Η συνεταιριστική τους οργάνωση είναι αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να διαθέσουν νόμιμα το προϊόν τους χωρίς μεσάζοντες, εκδίδοντας τα σχετικά τιμολόγια ώστε να φορολογηθεί η συναλλαγή.


Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα η Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού, με την επωνυμία «Αμνός Θρακών», που αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο τον Νομό Εβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.
Σε αυτή θα γίνει καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου και αρχειοθέτηση των παραγγελιών που έχουν ήδη συλλεχθεί, ενώ θα αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις σε θέματα όπως η συνεργασία με μεταφορικές εταιρείες που διαθέτουν φορτηγά-ψυγεία, αλλά και η τιμολόγηση.
«Αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσω του συνεταιρισμού είτε μέσω όσων συναδέλφων διαθέτουν βιβλία εσόδων-εξόδων. Θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα» τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρ. Παρασχούδης.
Αντίστοιχη κίνηση κυοφορείται και στη Ροδόπη, με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων του νομού και γενικό γραμματέα της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Μαργαρίτη Θεολόγου, να προτείνει τη συνδρομή των δημοτικών αρχών για τη διάθεση αμνοεριφίων μέσα από τα δημοτικά σφαγεία. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, μπορούν να διατεθούν αμνοερίφια στην τιμή των 6,5-7 ευρώ/κιλό.
Τόνοι πατάτας
Ανάρπαστοι έγιναν περίπου 60 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου που διατέθηκαν χθες στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο Αμύνταιο Φλώρινας, όπου διατέθηκαν πατάτες ντόπιων παραγωγών.
«Κοινωνικά παζάρια» πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και στη σκεπαστή της Νεάπολης στη Λάρισα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Αμνοερίφια από τον Ψηλορείτη
Να πουλήσουν τα αρνιά τους απευθείας στους καταναλωτές εν όψει του Πάσχα προγραμματίζουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Μάλιστα, ήδη μέλη προεδρείων κτηνοτροφικών συλλόγων άρχισαν επαφές με διοικήσεις σωματείων εργαζομένων σε διάφορους χώρους δουλειάς για διάθεση του κρέατος στα μέλη τους, ενώ και η τοπική ένωση καταναλωτών στηρίζει ενεργά το καταναλωτικό κίνημα κατά των μεσαζόντων.
Στις συζητήσεις, που ήδη έχουν ξεκινήσει, γίνεται λόγος για τιμές στο αρνί γάλακτος από 6 έως 6.80 ευρώ το κιλό, αντί του «πασχαλινού καπέλου» στον οβελία, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 910 ευρώ το κιλό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων, που θέλει να διαθέσει απευθείας στους καταναλωτές 20.000 αμνοερίφια του Ψηλορείτη.
Σύμφωνα με το προεδρείο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων, έχει ήδη σχεδόν «κλειστεί» συμφωνία συνεργασίας με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ γίνονται συζητήσεις και με άλλους συλλόγους, σωματεία, αλλά και καταναλωτές δημοτικών διαμερισμάτων.
Μ. Κοκολάκης
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: