Κυριακή, Μαρτίου 25, 2012

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ» Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΆΝΑΝ ΛΕΕΙ Η ΡΩΣΙΑ


Την πλήρη υποστήριξή του στην αποστολή του απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία, Κόφι Άναν, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη συνάντηση του στη Μόσχα με τον απεσταλμένο.



Όπως υπογράμμισε, η αποστολή αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την αποτροπή ενός ακόμα πιο αιματηρού εμφυλίου στη χώρα αυτή.


Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τον Άναν να συνεργαστεί και τη συριακή κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση.


Από την πλευρά του, ο Κόφι Άναν δήλωσε ότι «η Συρία έχει σήμερα την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί μου στη διαμεσολαβητική διαδικασία για να θέσει τέλος στις συγκρούσεις, να επιτρέψει την πρόσβαση σ΄αυτούς που χρειάζονται την ανθρωπιστική βοήθεια και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια ειρηνική λύση».


Η Μόσχα σταθερά τον τελευταίο ένα χρόνο έχει στηρίξει τη Συρία και τάσσεται κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας πολύ περισσότερο μίας στρατιωτικής επέμβασης. 


Επόμενος σταθμός του Άναν είναι η Κίνα η οποία επίσης έχει μπλοκάρει την έκδοση ψηφίσματος για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικαλούμενη φυσικά το δικαίωμα βέτο που έχει.


Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στην παροχή μη στρατιωτικής βοήθειας προς τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, συμπεριλαμβανομένου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.


Οι δυο ηγέτες, που συναντήθηκαν στη Νότιο Κορέα την παραμονή διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια, εξέφρασαν την ελπίδα η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, να χορηγήσει τη βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς.


Επιπλέον, οι δυο ηγέτες επανέλαβαν την έκκλησή τους για μια διαδικασία μετάβασης σε μία «νόμιμη κυβέρνηση» στη Συρία.


Ο Ερντογάν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι 17.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε απλοί θεατές της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η καταστολή», επισήμανε.


Μετά από 8.000 νεκρούς (σύμφωνα με μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις από τον ΟΗΕ) και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, συλληφθέντες, απαχθέντες, φυλακισμένους και πρόσφυγες, το εμφύλιος στη Συρία δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος.


Η κυβέρνηση Άσαντ διατηρεί τον έλεγχο του στρατού που έχει αποδυναμωθεί σε ένα βαθμοί από τις λιποταξίες. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, που μόλις κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν κατά μέτωπο με τα κυβερνητικά στρατεύματα. 


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: