Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΡΙΑ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Διαβεβαιώσεις ότι το νέο Σύνταγμα της Τυνησίας δεν θα βασίζεται στον ισλαμικό νόμο και θα διατηρεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, έδωσε το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, παρά το ότι η υπερσυντηρητική μερίδα των σαλαφιστών ζητά επίμονα την εισαγωγή του.



«Θέλουμε ένα Σύνταγμα για όλους τους Τυνήσιους», υπογράμμισε ο Ρασίντ αλ-Γανούσι, ο ιδρυτής του Ενάχντα, απορρίπτοντας μία πιθανή διάκριση ανάμεσα σε φιλοσαριακούς και αντισαρικαούς. Πρόσθεσε πάντως ότι, κατά τη γνώμη του, το 90% της νομοθεσίας στη χώρα ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις του ισλαμικού νόμου.


Το πρώτο άρθρο του Συντάγματος του 1959, το οποίο αποτρέπει την χρήση της σαρίας ως πηγής για τη νομοθεσία της χώρας, πρόκειται να διατηρηθεί ανέφερε η κυβέρνηση. Το άρθρο ορίζει πάντως ότι η Τυνησία είναι χώρα με θρησκεία το ισλάμ.


Αυτή η διάταξη έκανε τη Τυνησία μία από τις προοδευτικότερες χώρες σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών καθώς σε άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η σαρία θεωρείται πηγή για όλο το δίκαιο.


Το Ενάχντα το οποίο κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές και τώρα συγκυβερνά με δύο μικρότερα κόμματα που υποστηρίζουν το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, είναι ένα μάλλον μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα. 


Ωστόσο η πολιτική αλλαγή έφερε στο προσκήνιο τους σαλαφιστές οι οποίοι διεκδικούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις. Την Κυριακή περίπου 10.000 οπαδοί τους διαδήλωσαν στη Τύνιδα ζητώντας την εισαγωγή της Σαρίας.


Τα φιλελεύθερα στοιχεία, που στήριξαν την επανάσταση που έφερε την πτώση του Μπεν Άλι αλλά βλέπουν τώρα τους συντηρητικούς να κερδίζουν έδαφος, είχαν από τη πλευρά τους θορυβηθεί από την προοπτική ισλαμοποίησης της νομοθεσίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: