Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2012

ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ


Πολλές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Μόντρεαλ ενάντια στην αύξηση κατά 75% των διδάκτρων που αποφάσισε η τοπική κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας, ενώ πάνω από 300.000 πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα.



«Φωνάζουμε πιο δυνατά για να μη μας αγνοεί κανένας», φώναζαν οι νεαροί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής τους, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος στη χώρα, και η οποία --χάρη και στον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό-- πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερο παλμό στην Πλατεία Καναδά στις 13:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος). Η αποχή από τα μαθήματα, οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι αποκλεισμοί δρόμων, αποτελούν καθημερινά φαινόμενα στο Κεμπέκ, το οποίο δονείται από τα μέσα Φεβρουαρίου στο ρυθμό του σπουδαστικού κινήματος, το οποίο τελευταία κλιμακώνει τη δράση του.


Οι σπουδαστές αντιδρούν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κεμπέκ Ζαν Σαρέστ να αυξήσει από το επόμενο φθινόπωρο τα δίδακτρα κατά 325 δολάρια τον χρόνο έως την επόμενη πενταετία, δηλ.
μία αύξηση κατά 1.625 δολάρια. Η αύξηση των διδάκτρων ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς δεδομένης της διμερούς συμφωνίας Γαλλίας-Κεμπέκ, οι περίπου 10.000 Γάλλοι σπουδαστές που φοιτούν στα εκεί Πανεπιστήμια θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα με τους Καναδούς συναδέλφους τους.


Τα δίδακτρα στην επαρχία με τα 8 εκατ. κατοίκους είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που ένας σπουδαστής καλείται να καταβάλει στις ΗΠΑ, ή σε άλλες περιοχές του Καναδά, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με υπόβαθρο τις φήμες για πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών στο Κεμπέκ, με την αντίπαλο του φεντεραλιστή Σαρέστ, την οπαδό της αυτονομίας Πολίν Μαρουά, να υπόσχεται πως θα ακυρώσει την αύξηση, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται για πάγωμα των διδάκτρων. Η Μαρουά φέρεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις.ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: