Νέα αντιπαράθεση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκαλεί το κούρεμα των ομολόγων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες για το ζήτημα, αποφάσισαν να βάλουν προειδοποιητικό λουκέτο στις διοικητικές υπηρεσίες των ΤΕΙ της χώρας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ωστόσο τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά, όπως διευκρίνισαν.
Οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζήτησαν να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ιδρύματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το κούρεμα των διαθεσίμων τους, να δοθεί δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του ταμειακού υπολοίπου του 2011 για να εξοφληθούν οι δαπάνες του περασμένου έτους, αλλά και να κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος για το παράνομο, όπως υποστηρίζουν, κούρεμα των ταμειακών υπολοίπων τους.
Προειδοποίησαν μάλιστα ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν παραιτήσεις. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα και οι πρυτάνεις σε δική τους έκτακτη σύνοδο.
Η ΖΗΜΙΑ. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί ζημιά που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ λόγω του PSI που αφορά και τα δικά τους ομόλογα. Ενδεικτικά το ΤΕΙ Αθήνας φέρεται να χάνει 9,1 εκατ. ευρώ, της Πάτρας 5 εκατ., της Θεσσαλονίκης 7,9 εκατ., το ΤΕΙ Καβάλας 1,6 εκατ., το ΤΕΙ Σερρών 3,5 εκατ. κ.λπ. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Αθήνας ζημιώνεται κατά 13 εκατ. ευρώ, το Πολυτεχνείο Αθήνας κατά 31 εκατ., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ., το Πάντειο 8 εκατ., το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. κ.ο.κ.
Τα ιδρύματα ισχυρίζονται μάλιστα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθέτησε τα χρήματά τους σε ομόλογα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Ωστόσο πηγές της τράπεζας υποστήριζαν χθες ότι οι ενέργειές της ήταν νόμιμες, δεδομένου ότι νόμοι προέβλεπαν και τις υποχρεωτικές καταθέσεις των ΝΠΔΔ και την ομολογοποίησή τους.
Πάντως το πρόβλημα έρχεται σε μια στιγμή που τα οικονομικά των πανεπιστημίων είναι ήδη οριακά τόσο λόγω Μνημονίου όσο και γιατί οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με τεταρτημόρια των προϋπολογισμών μέχρι να εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο και να εκλεγούν Συμβούλια Διοίκησης. Διέξοδο αναζητά και το υπουργείο Παιδείας, που ζήτησε χθες από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να προσδιορίσουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες τους για να διερευνηθεί πώς θα καλυφθούν.
Ρεπορτάζ: Νίκος Μάστορας - ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου