Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2012

ΣΥΡΙΑ: ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΛΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ "ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ"


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι το καθεστώς της Δαμασκού και η συριακή αντιπολίτευση θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου για έξοδο από την κρίση του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.



"Ελπίζουμε η συριακή κυβέρνηση και οι ενδιαφερόμενες πλευρές στη Συρία να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λεϊ όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο Αναν.
"Είμαστε ικανοποιημένοι που η συριακή κυβέρνηση έκανε δεκτές τις προτάσεις των έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Αναν και σκεφτόμαστε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης", πρόσθεσε ο Χονγκ.


Οι ΗΠΑ δέχτηκαν με επιφυλακτικότητα την ανακοίνωση ότι η Συρία έκανε δεκτό το σχέδιο αυτό εξόδου από την κρίση καλώντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ να επιδείξει καλή πίστη με τη λήψη "άμεσων μέτρων". Η συριακή κυβέρνηση είπε ότι δέχεται το σχέδιο του Αναν για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος ήταν χθες στο Πεκίνο για να ζητήσει πρόσθετη υποστήριξη από την Κίνα. Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει κυρίως τη διακοπή κάθε μορφής ένοπλης βίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πληγείσες από τις μάχες περιοχές και την απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα.
ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: