Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Πρωτοβουλία για τη διανομή φθηνής πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες, ανέλαβε και ο Δήμος Παλλήνης, στην Αττική, μετά την επιτυχημένη ανάλογη κίνηση στην Κατερίνη. Ο δήμος άρχισε ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων, ώστε να φθάσουν οι αναγκαίες ποσότητες από τους πατατοπαραγωγούς. Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση επισημαίνει η δημοτική αρχή Παλλήνης. Όπως λένε οι αρμόδιοι, η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Κίνημα για φθηνά προϊόντα διαμορφώνεται, άλλωστε, σε διάφορες περιοχές της χώρας.



Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Δήμου Παλλήνης είναι να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι πατατοπαραγωγοί θα έρθουν να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών, όπως υπολογίζεται.


Ο δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, παρά μόνο θα προμηθεύσει με ένα κουπόνι εκείνους τους δημότες που έχουν κάνει παραγγελίες (έως τις 8 Μαρτίου), προκειμένου να το παραδώσουν στους παραγωγούς.


Ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος δήλωσε στη ΝΕΤ ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας του εισοδήματος που συνεχώς συρρικνώνεται. «Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί» δήλωσε.


Η αντιδήμαρχος Παλλήνης Ειρήνη Κουνενάκη δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι στόχος της πρωτοβουλίας του δήμου είναι «να ταρακουνήσουμε την αγορά». 


«Αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, θα το επιβάλλουμε» τόνισε η αντιδήμαρχος. Επισήμανε ότι η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. 


Κίνημα για φθηνά προϊόντα


Πρωτοβουλίες για κατάργηση των μεσαζόντων που επιβάρυναν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ ακριβά το προϊόν και ο παραγωγός να παίρνει ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε από την Πιερία, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας θα διαθέσει ακόμη 75 τόνους πατάτας από το Νευροκόπι σε 1.100 πολίτες. 


Παρόμοιες κινήσεις γίνονται στην Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη.


Μετά τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι το λάδι της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια σειρά θα έχουν όσπρια και ρύζι από παραγωγούς της Μακεδονίας, καθώς και αλεύρι στη Θεσσαλία.


Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι παραγωγοί της Κρήτης χαρακτηρίζουν επανάσταση αυτό που πέτυχαν οι συνάδελφοί τους στο Νευροκόπι και ετοιμάζονται να διαθέσουν λάδι -τους έχει ήδη ζητηθεί από την Πιερία- σταφίδα, κηπευτικά και άλλα προϊόντα του νησιού. 


Όπως λένε, είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή 10 ευρώ το λίτρο στα σούπερ μάρκετ και ο ελαιοπαραγωγός να πληρώνεται από τον έμπορο 1,70 ευρώ το κιλό.


Το «στοίχημα» για το κίνημα είναι να οργανωθεί σε στέρεα βάση, ώστε να γίνει μόνιμο και αποτελεσματικό.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2012

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς ολους τους μαλακες πολιτες.
Καταρχην η πατατα αν αγοραζεται με το τσουβαλι 35 λεπτα το κιλο με φπα και στην λαικη αν ζητησεις στο δωσουν 40 δεν ειναι κλεψια.
Τα σουπερ μαρκετ πληρωνουν ελληνες εργατες και δεν ειναι κλεφτες γιατι 5 δισεκατομμυρια κοσμος αγοραζει απο σουπερμαρκετ και λαικες αγορες.
Το λαδι πουθενα δεν εχει δεκα ευρω το κιλο και ο καθενας μπορει να το βρει με 3 ευρω το λιτρο αν οχι φθηνοτερα σε χοντρικη αγορα δηλαδη φθανει 2 και κατι προ φπα.
Με την ιδια λογικη θα μπορουμε να πουμε κλεφτες τους παραγωγους νευροκοπιου γιατι οι βουλγαροι 50 χιλιομετρα πιο πανω πουλανε την ιδια πατατα 10 λεπτα το κιλο και αρα ας αγοραζουμε απο κει.

Ανώνυμος είπε...

12.56 απο οτι καταλαβαινω δεν πρεπει να εχεις ιδιαιτερο οικονομικο προβλημα οποτε τι καθεσαι και ασχολεισαι με τις πατατες και τα αγγουρια. ασε εμας που ΠΕΙΝΑΜΕ να ειμαστε μαλακες πολιτες οπως μας αποκαλεις εσυ ο εξυπνος πες μας για την τιμη του μπρικ και του σολωμου σκωτιας

Ανώνυμος είπε...

12.56μμ εσυ προσωπικα αν θελεις μπορεις να πας στον Ελληνα μεγαλεμπορα (τον ΚΟΥΜΠΑΡΟ ντε!) και να τις πληρωσεις στη διπλη τιμη - ετσι θα διπλασιασει το κερδος του και θα ανπτυχθει η οικονομια κτλ κτλ

μπορεις να του δωσεις και επιπλεον λεφτα απο τη τσεπη σου, για το καλο που κανει στην οικονομια "μας"...

ασε μας εμας να κανονισουμε απο που θα παρουμε τις πατατες μας, καλά?

αντε μπραβο αγορι μου, γαμω το ΛΑΟΣ σου μέσα...

ΥΓ. το οτι ο Ελληνας μεγαλεμπορος σου πασσαρει πατατες Αιγυπτου ή Περσιας και εσυ τις πληρωνεις για ελληνικες, προφανως τοσα χρονια δεν το εχεις ακουσει ποτε...
ζωον ε ζωον

Ανώνυμος είπε...

Κι εσεις μπορειτε να παρετε την συντροφισσα παπαρηγα και να πατε στη βορεια κορεα που δεν εχει ουτε σουπερ μαρκετ ουτε εμπορους.Γαμω το χαρτζιλικι σας ρε και τα αδεια κεφαλια σας μαμοθρεφτα που δεν εχετε πατησει ποτε λαικη και μιλατε χωρις να ξερετε για τιμολογηση προιοντων.Και γω λεω οτι της βουλγαριας εχουν δεκα σεντ γιατι λοιπον νε κλεβει ο ελληνας αγροτης αφου κι αυτος πακιστανους εργατες εχει

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον εσεις δεν εχετε παει λαικη και δεν ξερετε τιμες.Ο αγροτης ειναι το ιδιο κουμασι με τον εμπορα.Μπορει μαλιστα να παει μια βολτα βουλγαρια να φορτωσει με το αγροτικο του 2 τονους πατατα με 10 λεπτα και να την πουλησει 30 χωρις να κανει τιποτα.Αλλα αμα διαβαζεις πολυ ριζοσπαστη ο εγκεφαλος σου γινεται σκατα και δεν σκεφτεσαι

Ανώνυμος είπε...

ενταξει ρε αρχηγε δεν σε ειπαμε και καμπουρη...

εισαι υπερ του χονδεμπορου που βαφτιζει τις κινεζικες πατατες ελληνικες και τις πληρωνεις σαν ηλιθιος για ελληνικες! αρκει ο χονδρεμπορας να ειναι Έλλην! ΟΚ...

εισαι τοσο ηλιθιος που πιστευεις πως δεν υπαρχει διαφθορα, πως δεν υπαρχει παραοικονομια, πως δεν υπαρχουν κυκλωματα, πως δεν υπαρχουν μεσαζοντες! ΟΚ ξανα!

πληρωσε λοιπον τις πατατες σου 56.475 ευρω το κιλο - στα αρχιδια μας αγορι μου...

εναλλακτικα μπορεις να πας στη φιλη χωρα Βουλγαρια και να τις παρεις απο εκει! ξανα στα αρχιδια μας!

το οτι εισαι ηλιθιος δεν ειναι κακο, το προβλημα ειναι πως κατι τετοιοι ηλιθιοι σαν εσενα βγαζουν τις κυβερνησεις που μας γ***νε

και ενας ηλιθιος σαν εσενα, δεν θα υποχρεωσει ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ να πληρωνουμε παπατζηλικι 500% πανω στον Ελληνα χονδρεμπορο για να τσεπωνει αυτος τα μυρια, γκεγκε μαϊμου?

ΥΓ.1 εκτος αν εισαι ο ιδιος "κουμπαρος" και "μεσαζοντας" και μας το λες με τροπο - σε κοβω να μην εισαι, ομορφααααντρα μου, δεν πειραζει: θα κοψει ο Παπαδημος τη συνταξη της γιαγιακας σου θα μεινεις χωρις χαρτζηλικι!

ΥΓ.2 εμαθες κι απο τιμοληγηση ηλιθιε

μηπως ξερεις και πως β
γαινουν οι πατατες απ το χωραφι? ή ακομα τις μπερδευεις με το σακουλακι τα τσιπς?

βρακι στον κωλο σου δεν εχεις να βαλεις, η Κορεα σου φταιει, μαλακη κουράδα της δεξιας

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειμαι υπερ κανενος.Και ο εμπορας και ο αγροτης ειναι το ιδιο επιχειρηματιες το ιδιο αγαθοι το ιδιο πακιστανικο μεροκαματο δινουν και πρεπει να μαστε προσεκτικοι στο θεμα της ποιοτητας και της τιμης.Απλα εσυ εισαι επιδοτουμενος αγροτης που θες να διαφημισεις τη σαβουροπατατα σου που δεν τρωγεται γι αυτο και βριζεις σαν ζωο.Πασο.

Ανώνυμος είπε...

αγορι μου στο ξαναλεω:

θελεις να πληρωνεις 453.465 ευρω/κιλο?

Σ Τ' Α Ρ Χ Ι Δ Ι Α Μ Α Σ !!!!

γουσταρεις αισχροκερδεια? ξανα

Σ Τ' Α Ρ Χ Ι Δ Ι Α Μ Α Σ !!!!


ασε εμας να πληρωνουμε οσο θελουμε!

τί στο πουτσο δλδ θα μας κανεις μηνυση επειδη ψωνιζουμε πιο φτηνα?

θα στειλεις τους κοπριτες των ΜΑΤ να μας παρουν τις σακουλες?

ή θα αμολυσεις κρεμμυδοφαγους στα χωραφια των παραγωγων?

και στην τελικη, τραβα να δεις πρωτα χωραφι απο κοντα - που εχεις και 'αποψη" για τους αγροτες, ουρακοταγκε του Καρατζαφερη

Ανώνυμος είπε...

12:56 μμ
ΕΦΑΓΕΣ ΠΟΥΤΣΟ ΚΑΙ ΠΟΝΑΕΙ; ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΛΑΣΕ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. ΣΑΛΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ! ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΓΚΑ ΡΕ ΒΡΩΜΟΛΑΜΟΓΙΟ ΠΟΥ Η ΠΑΤΑΤΑ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟΚΤΑΕΙ 600% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ. ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΥΤΣΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΗΡΘΕ!!