Αγρότες από τη Μεσαρά Ηρακλείου, που και οι ίδιοι μετέχουν ενεργά στον αγώνα εκτόπισης των κερδοσκόπων, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με αγρότες και εθελοντές της Πιερίας, αλλά και εθελοντές του Βύρωνα Αθηνών. Μάλιστα, εθελοντές της αγοράς Βύρωνα διαβεβαίωσαν τους Κρητικούς αγρότες ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση λαδιού και τους ζήτησαν σε πρώτη φάση να συγκεντρώσουν για αποστολή 25 τόνους τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου
Γεννιέται κίνημα για φθηνό λάδι μετά τις πατάτες και ήδη οι παραγωγοί της Κρήτης ετοιμάζονται να στείλουν 25 τόνους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Βύρωνα.
Την ίδια στιγμή επίθεση... φιλίας προς τους παραγωγούς εξαπολύουν οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών. Οι πρώτοι προσκαλούν τους συνεταιρισμούς να μπουν στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη νοικιάζοντας 16 άδεια καταστήματα, ενώ οι δεύτεροι προτείνουν στους συναδέλφους τους να στήσουν πάγκους στις λαϊκές αγορές.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, αγρότες από τη Μεσαρά Ηρακλείου, που και οι ίδιοι μετέχουν ενεργά στον αγώνα εκτόπισης των κερδοσκόπων, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με αγρότες και εθελοντές της Πιερίας αλλά και εθελοντές του Βύρωνα Αθηνών.
Μάλιστα, εθελοντές της αγοράς Βύρωνα διαβεβαίωσαν τους Κρητικούς αγρότες ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση λαδιού και τους ζήτησαν σε πρώτη φάση να συγκεντρώσουν για αποστολή 25 τόνους τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
«Δεχτήκαμε με χαρά την παραγγελία και αμέσως εξασφαλίσαμε την ποσότητα. Τώρα περιμένουμε το ''πράσινο φως'' για να φύγει το φορτίο», δήλωσε στο «Εθνος» ο αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντισπυράκη, οι τιμές που «κλείστηκαν» για την πρώτη «παρτίδα» των 25 τόνων είναι πολύ καλές για τους παραγωγούς της Κρήτης αλλά και τους καταναλωτές των Αθηνών.
«Κλείσαμε τιμή πληρωμής 3,10 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο. Αυτή θα είναι η καθαρή τιμή στο χέρι του παραγωγού, χωρίς έξοδα αποστολής, όταν αυτή την περίοδο οι έμποροι στο νησί αγοράζουν λάδι από τους παραγωγούς μόλις 1,70 ευρώ το κιλό. Φυσικά με αυτή την τιμή οι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ντισπυράκης και προσέθεσε: «Η τιμή αυτή είναι συμφέρουσα οικονομικά για όλους. Δεν νοείται το φημισμένο παρθένο λάδι της Κρήτης να γίνεται ευτελές οικονομικά από τους εμπόρους σε βάρος των παραγωγών και την ίδια στιγμή να πωλείται 6 ευρώ και πάνω το κιλό στα πολυκαταστήματα. Αυτό πάλι είναι σε βάρος αγροτών και καταναλωτών».
Ο Γιώργος Ντισπυράκης εύχεται να «κρατήσει» και να πετύχει το κίνημα της ελεύθερης χωρίς μεσάζοντες αγοράς, που αναπτύσσεται παντού. Στην περιοχή της Αγροτούπολης της Μεσαράς είπε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες και έχουν και τη στήριξη της δημάρχου τους, Μαρίας Πετρακογιώργη.
Μάλιστα, με στόχο την οργάνωσή τους, συναντήθηκαν χθες δήμαρχος και αγρότες στον Δήμο Φαιστού, όπου αποφασίστηκε, παρουσία των αρμόδιων φορέων, να γίνει μία ευρεία σύσκεψη για τη σαφή καταγραφή και προώθηση των καίριων αγροτικών προβλημάτων καλλιέργειας, τυποποίησης - εμπορίας προϊόντων.
Δήμαρχος
Παραγωγοί και προϊόντα στο Ιντερνετ
Παράλληλα, η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου, όπου θα μπορεί να προωθήσει μέσω ενός μητρώου παραγωγών τα προϊόντα της περιοχής σε όλους τους ενδιαφερομένους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και παράλληλα θα μπορεί να ενημερώνει τους αγρότες σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Από την πεδιάδα της Μεσαράς, που αφθονεί σε προϊόντα, μπορούν να διακινηθούν ελαιόλαδο, πάσης φύσης κηπευτικά, τυροκομικά, αιγοπρόβατα, αμπελουργικά προϊόντα κ.ά.
Ωστόσο, ενεργή στήριξη στο κίνημα των πολιτών κατά των μεσαζόντων δηλώνει το προεδρείο της Ενωσης Καταναλωτών Ανατολικής Κρήτης.
Μανόλης Κοκολάκης
«Κοινωνικά παζάρια»
Πάνω από 300 τόνοι πατάτας σε πολλές υπαίθριες αγορές
Περισσότεροι από 300 τόνοι πατάτας θα διατεθούν μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε υπαίθριες αγορές που συνεχίζουν να στήνονται με αμείωτο ρυθμό από ομάδες πολιτών σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Χρήστο Καμενίδη και με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του, έχει διαθέσει ήδη περίπου 100 τόνους πατάτας σε δύο εκδηλώσεις και αναμένει μέχρι το Σάββατο άλλα έξι φορτηγά από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας και την Ανω Βροντού Σερρών, με 150 τόνους.
Σήμερα το «κοινωνικό παζάρι» θα στηθεί στην πλατεία του Ζωολογικού Κήπου στο Σέιχ Σου, όπου θα διατεθούν 25 τόνοι πατάτας.
Αύριο φτάνει ένα φορτίο 75 τόνων, το οποίο αναζητείται τρόπος να μοιραστεί μεταξύ του Σέιχ Σου, της Καλαμαριάς και του Ελευθερίου Κορδελιού.
Πενήντα τόνοι πατάτας θα πουληθούν το Σάββατο στην περιοχή της Νικόπολης του δήμου Παύλου Μελά.
Περίπου 20 τόνοι πατάτας αναμένεται να δοθούν σήμερα το απόγευμα στα Σήμαντρα της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο εκεί Αγροτικός Συνεταιρισμός. Οι πατάτες θα πωληθούν στην τιμή των 28 λεπτών το κιλό, σε τσουβάλια των 30 κιλών (8,4 ευρώ το τσουβάλι).
Στην Κομοτηνή, πρωτοβουλία για τη διάθεση πατάτας ανέλαβε ο Σύλλογος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων των Δικαστικών Φυλακών της πόλης.
Φθηνότερα στη λιανική
Το «κίνημα της πατάτας» παρέσυρε και τη λαχαναγορά
Προσπάθεια ώστε να προσελκύσουν καταναλωτές κάνουν και οι χονδρέμποροι της Αθήνας κάνοντας γνωστό ότι πουλάνε φθηνότερα κατά 20% σε σχέση με τις τιμές λιανικής κηπευτικά και φρούτα.
Οπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών κ. Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις στη λαχαναγορά πουλάνε και απευθείας στους καταναλωτές σε τιμές χονδρικής. Οι λαχανέμποροι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε συσκευασίες κι έτσι για παράδειγμα οι πατάτες πωλούνται σε τιμές 0,25 έως 0,55 ευρώ το κιλό σε τσουβάλια 30 κιλών.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος επικρότησε την προσπάθεια των παραγωγών σημειώνοντας όμως πως πουλάνε αδιάθετες εδώ κι έξι μήνες ποσότητες.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου