Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2012

ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΖΗΤΕΙ Η ΤΤΕ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας λίστα με 250 φάρμακα στα οποία καταγράφονται ελλείψεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδηοι ελλείψεις εντοπίζονται σε ευρεία γκάμα σκευασμάτων, όπως εμβόλια (πνευμονιόκοκκου, ηπατίτιδας), ασπιρίνες, κολλύρια, φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδες, για παθήσεις του θυρεοειδούς, αντισταμινικά και αντικαρκινικά.

Δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, οι ελλείψεις φαίνεται να σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές αλλά και το ότι οι φαρμακοποιοί πληρώνουν πλέον τοις μετρητοίς, για να προμηθευτούν σκευάσματα.
Ο Κ. Θεοδοσιάδης αποδίδει τις ελλείψεις αποκλειστικά στις παρατηρούμενες καθυστερήσεις εξόφλησης από τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά βάση ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), που στη Θεσσαλονίκη αφορούν ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. «Οι φαρμακοβιομηχανίες διστάζουν να κάνουν ανοίγματα προμηθεύοντας τα φαρμακεία με πολλά σκευάσματα, επειδή δεν ξέρουν πότε και κατά πόσο θα εξοφληθούν, το οποίο θα εξαρτηθεί από το πότε θα εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρέη του. Πρόκειται για φαύλο κύκλο, που τροφοδοτείται από μία συνεχή μετατόπιση της ημερομηνίας εξόφλησης», λέει ο κ. Θεοδοσιάδης. Από την αρχή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί εξοφλήθηκαν στις 5 Ιανουαρίου, η επόμενη φορά ήταν στις 14 Φεβρουαρίου και τώρα αναμένεται να εξοφληθούν την Τετάρτη.


Καρφώματα εταιρειών
Δεδομένου ότι η πίτα της αγοράς φαρμάκου μικραίνει (η κατεύθυνση του νέου μνημονίου είναι μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το 2012 σε σχέση με πέρυσι και στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2014), ο ανταγωνισμός των εμπλεκόμενων στην αγορά του φαρμάκου οξύνεται. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται πλέον στα 240 εκατ. ευρώ το μήνα.
Το πρόβλημα φαίνεται να σχετίζεται και με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών για τον έλεγχο της αγοράς των αντιγράφων, η οποία μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν κατά βάση από γενόσημα που παρασκευάζονταν ή συσκευάζονταν σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες (το μερίδιο των οποίων στην εσωτερική αγορά μειώνεται σταδιακά).
Διαδοχικά δημοσιεύματα, κυρίως σε μπλογκ που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται και στο χώρο του φαρμάκου, στοχοποιούν συγκεκριμένη πολυεθνική με έδρα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η οποία θεωρείται κορυφαία στον τομέα της και το τελευταίο διάστημα σαρώνει στους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επιχείρημα για τις εναντίον της πολυεθνικής επιθέσεις είναι μία έκθεση του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων, που το 2009 είχε εντοπίσει ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής σε αποθήκες φύλαξης φαρμάκων.


Νέος τρόπος κοστολόγησης
Σε αναστολή της οδηγίας που καθορίζει τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων προχώρησε το υπουργείο Υγείας στέλνοντας σχετική εγκύκλιο στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αρχίσει να εκδίδει θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια, όπου κατηγοριοποιείται και η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς στην τιμή αγοράς.
Του Κωστή Κεκελιάδη
http://www.makthes.gr/news/reportage/85568/
ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: