Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

ΕΕ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει αξιόπιστα και ανεξάρτητα στατιστικά στοιχεία εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ χαιρέτισε την έγκριση της δέσμευσης αυτής από την ελληνική βουλή και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.



Η Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που υπογράφει την ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2011, με θέμα «Προς μια ισχυρή διαχείριση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων».


Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα διασφαλίσει ότι οι στατιστικές αρχές της χώρας θα σέβονται τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Παράρτημα αυτής της δέσμευσης, με τους τομείς όπου απαιτούνται βελτιώσεις, θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία έως το τέλος Μαρτίου.


Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα συσταθεί Συμβουλευτικό Συμβούλιο ανεξάρτητων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος της υλοποίησης του κώδικα βέλτιστων πρακτικών του ευρωπαϊκού στατιστικού πλαισίου από το ελληνικό σύστημα.


Σύμφωνα με την Κομισιόν, η σημερινή απόφαση λαμβάνει υπόψη τη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί από το 2010 στην ποιότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, κυρίως χάρη στο κοινό σχέδιο δράσης των Eurostat-ΕΛΣΤΑΤ.


«Xαιρετίζω τη δέσμευση της Ελλάδας για την παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και θα υποστηρίξω όλες τις προσπάθειες ώστε η ποιότητά τους να είναι η καλύτερη δυνατή», δήλωσε ο αρμόδιος για τα στατιστικά στοιχεία επίτροπος Αλγκιρντάς Σεμέτα, ο οποίος συνυπέγραψε τη δέσμευση της Ελλάδας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: