Τρίτη, Μαρτίου 06, 2012

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΟΙ λέξεις “ευρώ” και “χρέος” έχουν γίνει αλληλένδετες. Οι περισσότεροι επενδυτές σε όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι η Ευρώπη βυθίζεται σε ένα τέλμα αφερεγγυότητας. 
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αληθές. Η Ευρώπη έχει μία εναλλακτική και είναι εκείνη των λιγότερο χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ακριβώς εκείνα τα κράτη τα οποία δεν τυγχάνουν και της απαραίτητης επενδυτικής προσοχής. 



Δεν αποτελεί τελικά μείζον πρόβλημα το να υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ένα περαιτέρω “κούρεμα” της τάξης του 60% ή του 80% ή έστω και εάν η ίδια η χώρα καταλήξει με έναν δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ να βρίσκεται στο 110% ή στο 130%. Η αλήθεια είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι θλιβερή και η οικονομία της δεν πρόκειται να είναι σε θέση να αναβιώσει μία ικανοποιητική και αποδεκτή ανάπτυξη για πάρα πολύ καιρό ακόμα. Η ίδια θλιβερή διαπίστωση αφορά και άλλες χώρες που εμπλέκονται στην κρίση χρέους, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία ή ακόμα και η Γαλλία.  
Αλλά η Ευρώπη δεν αποτελείται μόνο από κράτη με υψηλό δείκτη δημοσιονομικού χρέους. Υπάρχει και μία πλειάδα ευρωπαϊκών χωρών με τον αντίστοιχο δείκτη να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ποια είναι αυτά; Μην περιμένετε τη Γερμανία να εντάσσεται σε αυτή τη λίστα. Παρά τα όσα έχετε διαβάσει για τη Γερμανία και τα οποία την αναφέρουν ως εκείνη τη χώρα που θα πρέπει να διασώσει όλες τις υπόλοιπες εταίρους της, η ίδια η οικονομία της δεν βρίσκεται και στην καλύτερή της κατάσταση. Ο δείκτης του χρέους της Γερμανίας ως προς το ΑΕΠ της βρίσκεται στο 82% και είναι περίπου ο ίδιος με τον αντίστοιχο της Γαλλίας. Σε περίπτωση που υπάρξει πλέον άμεση απειλή για κατάρρευση του ευρώ, η χώρα θα πρέπει να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα συν το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία, κατά τα επόμενα χρόνια ο γερμανικός πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται.  
Η Εσθονία, για παράδειγμα, έχει δείκτη δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ μόνο στο 6% το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της εν λόγω χώρας οι οποίες δημοσιεύθηκαν από το ΔΝΤ, θα φτάσει μέχρι και το αξιοσημείωτο ποσοστό του 4,5% έως το 2016. Η Ρωσία είναι μόλις στο 11%. Η Βουλγαρία είναι στο 17% και θα εξακολουθεί να ανεβαίνει μέχρι το 2016 όπου τότε θα φτάσει μόνο στο 20%. Η Ολλανδία είναι στο 65%, η Ελβετία στο 52%, η Δανία στο 44% και η Φινλανδία στο 50%, ποσοστά τα οποία είναι εξαιρετικά χαμηλά για τις εύρωστες αναπτυγμένες χώρες. Τέλος, η Πολωνία είναι στο 55%, η Δημοκρατία της Τσεχίας στο 41% και η Τουρκία στο 40%. 


Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το εγγύς μέλλον συμπεραίνουν ότι το χρέος, ακόμα και μετά τη λήξη της πιστωτικής κρίσης, θα περιορίζει την ανάπτυξη. Πέρυσι βάσει ενός εγγράφου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών υποστηριζόταν ότι όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο επίπεδο τότε καθιστά την οικονομία λιγότερο παραγωγική. Συγκεκριμένα αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκεται στο 85% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος και το χρέος των νοικοκυριών και περίπου στο 90% του ΑΕΠ για το εταιρικό χρέος.  
Το μάθημα που παίρνουμε είναι αρκετά απλό. Διανύουμε μια ύφεση ισολογισμού. Οι κυβερνήσεις, οι καταναλωτές και οι εταιρίες δεν ξοδεύουν, επειδή ανησυχούν για την κατάσταση των ισολογισμών τους. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήματα σταματώντας την κατάρρευση της οικονομίας, όμως αυτή είναι μία κίνηση που δεν επαρκεί για τη μείωση του χρέους. 
Αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: Το πρώτο είναι ότι πολλές χώρες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους ισολογισμούς τους για να μπορέσουν και πάλι να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης. Το δεύτερο είναι ότι την καλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας θα παρουσιάσει εκείνη η χώρα που θα έχει το χαμηλότερο χρέος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. 
Πηγή: Market Watch
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: