Στον τομέα της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και της διασφάλισης των αγροτών απέναντι σε προσπάθειες αθέμιτου ανταγωνισμού, δημιουργίας άτυπων καρτέλ ή εκβιαστικών προθέσεων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα τοπικά Κ.Ε.Π όπως και σε όλη την Χώρα τις υφιστάμενες νομικές υπηρεσίας προστασίας του πολίτη, μια υπηρεσία άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών απέναντι σε κάθε προσπάθεια δημόσιας αυθαιρεσίας ή εμπορικού εκβιασμού.
Η πώληση των προϊόντων σε χονδρέμπορους και βιομηχανίες, θα γίνεται όπως και όλες οι άλλες συναλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι αγοραστές (έμποροι) θα καταβάλλουν το ισόποσο των αγροτικών προϊόντων που θέλουν να προμηθευτούν από ίδια κεφάλαια ή από τραπεζική χρηματοδότηση. Το ποσό θα κατατίθεται στο όνομα του αγρότη στον λογαριασμό που τηρεί στην τράπεζα που συνεργάζεται. Η τελευταία θα λαμβάνει το ποσό έναντι της πίστωσης που έχει ανοίξει στο όνομα του αγρότη και τον έχει χρηματοδοτήσει. Στο τέλος του εξαμήνου ή μετά την πλήρη κάλυψη της πίστωσης του αγρότη η τράπεζα απελευθερώνει τα επιπλέον χρήματα υπέρ του αγρότη ο οποίος και τα διαθέτει όπως και όπου αυτός επιθυμεί.
Σε περίπτωση ζημιάς, καταστροφής ή μειωμένης παραγωγής λόγω καιρικών ή άλλων έκτακτων συνθηκών, το έλλειμμα από το βασικό κόστος παραγωγής θα καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία και έτσι θα κλείνει και η οφειλή του αγρότη απέναντι στην τράπεζα.
Σε περίπτωση ανωμαλίας και για οποιονδήποτε λόγο αποτυχίας του επιχειρηματικού σχεδίου, η όποια ζημιά προκύψει θα είναι εις βάρος της τράπεζας που το ενέκρινε και δεν το παρακολούθησε σωστά. Σε περίπτωση που ανακαλυφθεί απάτη τον λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη.
Παραγωγοί ή έμποροι αγροτικών προϊόντων μπορούν να πωλούν σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους την παραγωγή τους σε ιδιώτες όπως πχ στις λαϊκές αγορές. Αυτή τους την ενασχόληση οι παραγωγοί, θα πρέπει να τη δηλώνουν στον ετήσιο προϋπολογισμού, ή ενδιάμεσα εφόσον αυτό προκύψει.
Εκτός από την αναγραφή της τιμής πώλησης του αγροτικού προϊόντος θα πρέπει:
· Οι έμποροι εκτός από το να δηλώνουν την ιδιότητά τους ως έμποροι, να αναγράφουν το όνομα και την τοποθεσία του παραγωγού καθώς και τη ημερομηνία αγοράς του προϊόντος στο τόπο παραγωγής για να μπορεί το όργανο ελέγχου να ελέγξει για τυχόν ύπαρξη αισχροκέρδειας.
· Οι παραγωγοί να αναγράφουν την ιδιότητά τους και το μέρος παραγωγής του προϊόντος, την ημερομηνία παραγωγής για να μπορεί το όργανο ελέγχου να ελέγξει για τυχόν ύπαρξη αισχροκέρδειας σε σχέση με τη τιμή βάσης του προϊόντος που έχει δηλώσει ο παραγωγός στον συνεταιρισμό.
Παραγωγός ο οποίος πουλάει μαζί με τα δικά του και άλλα γεωργικά προϊόντα θα αναφέρεται ως έμπορος. Θα πρέπει όλοι να διαθέτουν τον κατάλληλο ηλεκτρονικό φορητό εξοπλισμό για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από το σύνολο των καταθέσεων θα αφαιρείται ο ΦΠΑ και το υπόλοιπα θα παραμένουν διαθέσιμα στον λογαριασμό του παραγωγού για την εξόφληση των υποχρεώσεών του απέναντι στην τράπεζα ή ότι άλλο θέλει.
Παραγωγοί οι οποίοι οι ίδιοι πωλούν την παραγωγή τους σε ιδιώτες στο χωράφι τους εντάσσονται στην κατηγορία των αγροτών-πωλητών με ότι αυτό σημαίνει για τις υποχρεώσεις τους.
Κάθε κλάδος σε ετήσια βάση θα ανακοινώνει μέσω των επιμελητηρίων και των συνεταιρισμών στους οποίου υπάγεται, το ανώτερο ποσοστό κέρδους που θα μπορεί μια επιχείρηση του κλάδου να επιβάλει στα προϊόντα της. Σχετικά με την αντιμετώπιση των γεωργικών προϊόντων στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή του τομέα που ασχολείται με τεχνική πρόοδο και τις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων ή προϊόντων που στηρίζονται στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως όλα τα βιομηχανικά προϊόντα. Η κοστολόγηση των βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των συσκευασμένων αγροτικών, θα πρέπει να υπάρχει για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας. Καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στη συσκευασία που περιέχει αγροτικό προϊόν της ύπαρξης «κατάλοιπων γεωργικών φαρμάκων», «αντιβιοτικών» ή άλλων φαρμάκων ή ουσιών, καθώς επίσης και η αναγραφή «έγινε χρήση χημικών λιπασμάτων» ή ουσιών, η αναγραφεί της ταυτότητας του γεννήματος από το οποίο προήρθε το προϊόν, τα συστατικά και η ταυτότητα των βιομηχανικών προϊόντων καθώς και η πραγματική τοποθεσία παραγωγής του προϊόντος και συσκευασίας εάν αυτή είναι διαφορετική. Η ύπαρξη γεννητικά τροποποιημένων ουσιών, προϊόντων και άλλων ειδών θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά με την ένδειξη «προϊόν γεννητικά τροποποιημένο» ή «περιέχει προϊόντα γεννητικά τροποποιημένα». Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης λόγω απόκρυψης πληροφοριών ή παραπληροφόρησης ή αισχροκέρδειας ή άλλη παράβασης, ο παραβάτης θα καλείται να απολογηθεί εγγράφως εντός 15 ημερών και να καταβάλει άμεσα το όποιο πρόστιμο του καταλογισθεί από την υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών, άσχετα εάν θα προσφύγει ή όχι σε ένδικα μέσα για ακύρωση ή μείωση του προστίμου. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του προστίμου θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της. Σε περίπτωση που θα υπάρξει τελεσίδικη δικαίωση της εταιρείας στα δικαστήρια, θα της επιστρέφεται το ποσό του προστίμου πλέον του νομίμου τόκου.
σ.σ. Σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να διαβάσετε τι σημαίνει για την Ελληνική Πολιτεία Αγρότης και για το Αγροτικό Επιχειρείν.
http://john-truther.blogspot.com/
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου