Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2012

ΣΤΑ… ΑΚΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Στα… άκρα οδηγείται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας, που αντιδρούν στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), συνεχίζουν να κρατούν αποκλεισμένο το χώρο, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους με τους δημάρχους και τη διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ που στηρίζουν το έργο.Μάλιστα, σκοπεύουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενώ απειλούν ότι αν οι αιρετοί συνεχίσουν, όπως λένε, την αδιάλλακτη στάση τους, αρνούμενοι να δεχθούν αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ, τότε δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία κανενός σταθμού στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κατοίκων και δημάρχων μετατράπηκε και το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεσή τους στη μητροπολιτική επιτροπή.
Τα αίματα στην τελευταία συνεδρίαση… άναψαν όταν η διοίκηση της περιφέρειας υποστήριξε ότι είναι πλέον αναρμόδια από τον Καλλικράτη να προβεί σε οποιαδήποτε αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, μέρος του οποίου είναι και ο επίμαχος ΣΜΑ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, λάδι στη φωτιά έριξε και η δήλωση του προέδρου της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμου Δανιηλίδη, που χαρακτήρισε προσχηματικές τις διαμαρτυρίες των πολιτών της Ευκαρπίας. Η δήλωσή του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους της περιοχής, που είχαν καταλάβει από νωρίς την αίθουσα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες. Πολλοί μάλιστα επιχείρησαν να λιντσάρουν στην κυριολεξία τον πρόεδρο της ΠΕΔ, ζητώντας να κατεβεί από το βήμα και να φύγει από το χώρο.


Πανδαιμόνιο
Από τα πυρά των κατοίκων όμως δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς, στον οποίο οι κάτοικοι τα είχαν… μαζεμένα, λόγω της απειλής του ότι θα προβεί στην κατάθεση αγωγών και μηνύσεων εναντίον όσων κρατούν αποκλεισμένο το χώρο του ΣΜΑ, με αποτέλεσμα να μη συνεχίζονται οι εργασίες. Για αρκετή ώρα στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος Αθηνά Αηδονά να ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης.
Τι κλίμα ωστόσο πολώθηκε από την αρχή, όταν ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος επιχείρησε να ενημερώσει το σώμα και τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους για την αλλαγή της νομοθεσίας και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερών αποβλήτων στους νέους φορείς (ΦΟΔΣΑ) που θα συγκροτηθούν το επόμενο διάστημα. «Με το νόμο 4042/2012 αφαιρείται πλέον από την αιρετή περιφέρεια η αρμοδιότητα για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και μεταφέρεται στους ΦΟΔΣΑ» σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος, ενώ εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου είναι ήδη υπό διαβούλευση στη βουλή. Παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν όμως, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων τους άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται, λέγοντας «τολμήστε να πάρετε θέση», ενώ άφησαν σαφείς αιχμές στη διοίκηση της περιφέρειας ότι «νίπτει τα χείρας της» και στην ουσία «παίζει το παιχνίδι των δημάρχων.


Κανένας ΣΜΑ, πουθενά
Και ενώ η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αφορούσε συνολικά τον περιφερειακό σχεδιασμό, οι κάτοικοι της Ευκαρπίας επιχειρούσαν να αποσπάσουν απάντηση για το θέμα του σταθμού απορριμμάτων στην περιοχή τους. Μάλιστα, τα μέλη του Δικτύου Φορέων και Συλλόγων κατά του ΣΜΑ, όταν διαπίστωσαν ότι το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για το θέμα τους, ανακοίνωσαν ότι λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Συνδέσμου ΟΤΑ και των δημάρχων, πλέον δεν δέχονται να γίνει πουθενά στην περιοχή του ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
«Μετά τις απειλές για αγωγές και μηνύσεις σε βάρος όσων κρατούν αποκλεισμένο τον χώρο του ΣΜΑ, πραγματοποιώντας παραστάσεις διαμαρτυρίας, την αδιάλλακτη στάση των δημάρχων και του Συνδέσμου ΟΤΑ, αλλά και την παρουσία των ΜΑΤ, αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την κατασκευή σταθμού σε κανένα σημείο της περιοχής μας», τόνισε το μέλος του Δικτύου Μιχάλης Σπάσος. Ανέφερε ακόμα ότι ο κόσμος στην περιοχή είναι εξαγριωμένος, γιατί νιώθει ότι κανείς δεν νοιάζεται για το περιβάλλον και την υγεία τους, και ως εκ τούτου οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε κάθε απόφαση για κατασκευή ΣΜΑ ευρύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Χαμηλούς τόνους στο θέμα κράτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο υποστήριξαν ότι το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει διακοσμητικό ρόλο και θα πρέπει να πάρει θέση. Αυτό τόνισε συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημόσια διαβούλευση. Ο Μιχάλης. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να εκπονήσει νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς ο υφιστάμενος είναι ανεδαφικός, ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρη σημείωσε ότι η διαχείριση απορριμμάτων εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι προβληματική σε όλη την περιφέρεια. Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης από την πλευρά του έκανε λόγο για ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό που πρέπει να επικαιροποιηθεί, ενώ ο Γιάννης Κούτρας δήλωσε ότι το σχέδιο που υπάρχει δείχνει ότι ο «βασιλιάς είναι και γυμνός και βρόμικος».
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
http://www.makthes.gr/news/reportage/85164/
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: