Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2012

ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ-


Σε πλήρη απορρύθμιση βρίσκεται η αγορά εργασίας καθώς σύμφωνα με τους ελέγχους που διεξήγαγε το ΣΕΠΕ ( Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το πρώτο δίμηνο του 2012) τα στοιχεία χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν . 
Για πρώτη φορά μάλιστα το ποσοστό των απασχολουμένων με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση ξεπέρασε το 50% ( έφτασε 54%), δηλαδή 1 στους δύο που βρίσκουν δουλειά απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. 



Δραματικό είναι και το αποτέλεσμα των ελέγχων ( σε στοχευμένες επιχειρήσεις , όπως τουρισμός , εστίαση , εταιρίες σεκιούριτι , συνεργεία καθαρισμού) για την ανασφάλιστη εργασία που έφτασε στο 33,3 % .


Δηλαδή ένας στους τρεις είναι ανασφάλιστος . 


Συγκεκριμένα από τις 67.323 προσλήψεις οι 32,577 ήταν πλήρους απασχόλησης , οι 26,076 ήταν με μερική απασχόληση και οι 8670 με εκ περιτροπής . Επίσης 8000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική , 5492 σε εκ περιτροπής και 2816 σε εκ περιτροπής , με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Οι συμβάσεις με ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν αυξηθεί από πέρυσι το ίδιο διάστημα τουλάχιστον κατά 6% ενώ η αύξηση στη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη αγγίζει το 149%.!!!


Το πρωί, κλιμάκιο του ΔΝΤ είχε συνάντηση με την γεν. γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης κ Αθηνά Δρέττα ειδικά για το θέμα είσπραξης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.


Οι απώλειες πόρων εξαιτίας της κρίσης έχουν φτάσει σε τραγικά επίπεδα . Συγκεκριμένα :


-Οι ανείσπρακτες οφειλές φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ (2002-2011)
-Η εισφοροδιαφυγή από ανασφάλιστη εργασία τα 4 δισ. ευρώ (εκτίμηση 2012)


-Η απώλεια εισφορών από αύξηση ανεργίας - μείωση μισθών: 6,5 δισ. ευρώ (2012 σύμφωνα με την εκτίμηση ΙΝΕ – ΓΣΕΕ).

Από την 1η Μαϊου θα αρχίσει σταδιακά η πληρωμή μέσω των τραπεζών, ταυτόχρονα και των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ενώ σύντομα όπως έχει εξαγγελθεί θα λειτουργήσει η ενοποιημένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων ( ΙΚΑ- ΟΑΕΔ- ΣΕΠΕ) με βασικό στόχο την σύλληψη της εισφοροδιαφυγής. 


Όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο σύστημα και είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους θα έχουν ως μπόνους μείωση κατά 5% των εργοδοτικών εισφορών. Πάντως οι μικρομεσαίοι ζήτησαν περίοδο χάριτος και σταδιακή εφαρμογή υποστηρίζοντας ότι λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν είναι εύκολο να ενταχθούν στο σύστημα 


Παρά τα μέτρα για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής , οι συνταξιούχοι δε γλιτώνουν τις νέες περικοπές. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την καταβολή της σύνταξης του Μαϊου θα γίνουν και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Μαίρη Λαμπαδίτη-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: