Τρίτη, Μαρτίου 13, 2012

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


H διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στην αγορά της εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου, ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός εργασίας Έλσα Φορνέρο που πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, επιθυμεί να υπογραφεί σύντομα συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για να δοθεί στήριξη στην αγορά εργασίας και να μπορέσει να μειωθεί η ανεργία.



Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα επιλέγουν την μόνιμη πρόσληψη των εργαζομένων, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα ένσημα, σε σύγκριση με όσες θα προσφέρουν σύμβαση αορίστου χρόνου.


Πρόκειται, επίσης, να θεσπισθούν νέες μορφές στήριξης για όσους θα χάνουν την θέση εργασίας τους.


Η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2015. 


Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai πρόκειται να εγκριθεί η νέα «κοινωνική ασφάλεια για την εργασία» που θα παρέχει χρηματική βοήθεια, για μια συγκεκριμένη περίοδο, σε όσους θα απολύονται. Θα αφορά, κυρίως, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους συμβασιούχους και εποχικούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Το ποσό που πρόκειται να διατεθεί σε μια πρώτη φάση, θα είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές για το ζήτημα.


Η τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα υπογραφεί και από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, το Cgil, το Cisl και το Uil, ή αν η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, το Cgil, ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις και πρόσθετες διαπραγματεύσεις. 


Στην φάση αυτή, δεν πρόκειται, πάντως, να θιγεί το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής του «άρθρου 18» που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από 15 εργαζόμενους, δεν έχουν δικαίωμα να απολύουν, όταν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία.


Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού Rai Tre, υπογραμμίζει, πάντως, ότι «η κυβέρνηση στοχεύει σε αλλαγή που πρόκειται να διατηρήσει την υποχρεωτική επαναπρόσληψη, μόνον για τις περιπτώσεις στις οποίες η απόλυση θα συνδέεται με αποδεδειγμένες διακρίσεις». Η στάση του συνδικάτου Cgil, όμως, είναι, εξαρχής, υπέρ της διατήρησης του νόμου με την σημερινή του μορφή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: