Τρίτη, Μαρτίου 27, 2012

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ… - ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Ζουν και βασιλεύουν τα πολυανθεκτικά επικίνδυνα μικρόβια στα νοσοκομεία της χώρας. Η ψευδομονάδα, το acinetocacter και η κλεμπσιέλα αποδεικνύονται οι τρεις… αόρατοι αλλά πιο ισχυροί εχθροί των ασθενών στο ΕΣΥ. Η αντίστασή τους στα αντιβιοτικά ξεπερνά ακόμη και το 80%, δίνοντας στην Ελλάδα μια… ανεπιθύμητη ευρωπαϊκή πρωτιά, και στους νοσηλευόμενους σοβαρές, συχνά και θανατηφόρες, λοιμώξεις. Βακτηριαιμία, πνευμονία, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις χειρουργικές αποτελούν τις τέσσερις «εθνικές» μας ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που ευθύνονται για θανάτους, αύξηση των ημερών νοσηλείας, επιβάρυνση του ΕΣΥ.  



Τα αποτελέσματα του Eθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο της Διασποράς των Πολυανθεκτικών Μικροβίων με την ονομασία «Προκρούστης» που υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 2010 το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. 


Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 112 από τα 128 νοσοκομεία του ΕΣΥ, κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2010 – Οκτωβρίου 2011, καταγράφηκαν 4.229 περιστατικά ενδονοσοκομειακής λοίμωξης σε ασθενείς που νοσηλεύονταν. Από αυτούς, ένας στους τρεις κατέληξε!  Για το 27,5% των «μολυσμένων» ασθενών παρατάθηκε η  νοσηλεία κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο ενώ το… τυχερό  38% των ασθενών έλαβε το εξιτήριο, αλλά με ισχυρή φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. 


Στις ΜΕΘ η πιο μεγάλη εστία διασποράς μικροβίων


Οι περισσότερες λοιμώξεις καταγράφηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) (54,9%)  και ακολούθησαν οι κλινικές του παθολογικού τομέα (27,4%) και του χειρουργικού τομέα (17,7%). Στις ΜΕΘ παρατηρείται, ωστόσο,  η υψηλότερη θνητότητα, η οποία αγγίζει το 43,6% ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον παθολογικό και το χειρουργικό τομέα είναι  30,2% και 19,5% αντίστοιχα.


Αναφορικά με το είδος της λοίμωξης που καταγράφηκε, οι μικροβιαιμίες και οι πνευμονίες ήταν οι συχνότερες και ανήλθαν σε ποσοστά 34,8% και 29,8% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν οι ουρολοιμώξεις (21%) και οι λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου (14,4%). Ο συχνότερος τύπος πνευμονίας που καταγράφηκε ήταν η πνευμονία σχετιζόμενη με τον αναπνευστήρα (73,9%).


Τα στελέχη που απομονώθηκαν και εντοπίστηκαν ως υπαίτια για τις λοιμώξεις ήταν η Klebsiella (43,2%), με το Acinetobacter (35,9%) και τη ψευδομονάδα (20,9%) να ακολουθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αόρατοι εχθροί των νοσοκομείων προσβάλλουν κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό καθώς το 64% των ασθενών με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη είναι άνδρες. 


Αναγκαία η εφαρμογή πολιτικής για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης


Οι ειδικοί παραδέχονται ότι οι ΜΕΘ είναι «μολυσμένες» εξαιτίας της  αδυναμίας αποτελεσματικής απολύμανσης τους καθώς λόγω της έλλειψης κρεβατιών εντατικής δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείνουν και να αποστειρώνονται κρεβάτια. Επίσης, η  κατάχρηση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα αποτελεί άλλη μια σοβαρή παράμετρος του προβλήματος, καθώς η αλόγιστη κατανάλωση έχει δημιουργήσει δυνατά και πολυανθεκτικά μικρόβια. 


Ο περιορισμός της διασποράς των μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία είναι το μεγάλο στοίχημα των ειδικών, τόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ που συλλέγουν και αξιοποιεί τα στοιχεία όσο και του προσωπικού του ΕΣΥ που καλείται να εφαρμόσει πρακτικές πρόληψης της διασποράς μικροβίων.
http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=185951
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: