Τρίτη, Μαρτίου 13, 2012

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟ «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»


Εξι φορές ισόβια και 500 χρόνια κάθειρξη συνολικά ήταν οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 18 από τους 20 κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κακουργημάτων στην υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος».
Δύο φορές ισόβια και πολυετείς ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης στον καθένα επέβαλε το δικαστήριο στον φερόμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, Παναγιώτη Βλαστό και στον Γιάννη Σκαφτούρο, οι οποίοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ως ηθικοί αυτουργοί στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009, αλλά και στη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008 στο Γαλάτσι.

Ποινές ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκαν επίσης στον Αρ. Κλεφτόγιαννη και στον Γ. Κατσαγιάννη, που κρίθηκαν ο μεν πρώτος αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία Γούσιου, ο δεύτερος άμεσος συνεργός στην ίδια πράξη.
Τα λύτρα
Τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι, οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης και Χαράλαμπος Μουστάκας, που θεωρήθηκαν δράστες αυτουργοί της απαγωγής του εφοπλιστή, εισέπραξαν βαριές ποινές.
Μαζί με τους Βλαστό και Σκαφτούρο κρίθηκαν επίσης ένοχοι για τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή, συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ, τα οποία οι διωκτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν πού βρίσκονται κρυμμένα.
Να σημειωθεί επίσης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους.
Αναλυτικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε τις παρακάτω ποινές: Παναγιώτης Βλαστός, δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών, που συγχωνεύτηκε στα 25 χρόνια. Ιωάννης Σκαφτούρος, δύο φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια και 24 μήνες. Αριστομένης Κλεφτόγιαννης ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 24 χρόνια και 24 μήνες, Γιώργος Κατσαγιάννης ισόβια και 29 χρόνια και 6 μήνες Απόστολος Πετράκης κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών Χαράλαμπος Μουστάκας 19 χρόνια και 6 μήνες, Γιώργος Τρομπούκης 15 χρόνια, Βασίλης Στεφανάκος 25 χρόνια.
Επίσης ποινές 15ετούς κάθειρξης στον καθένα επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Θώδη, Κων/νο Ανδρέου, Boban Ristevski, ενώ 10ετής κάθειρξη στους Εμμανουήλ Σκαρλάτο, Ιωάννη Θεοδωράκη και Παναγιώτη Σοϊλέδη. Ποινές 8ετούς κάθειρξης επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Καλογερίδη και Χριστόφορο Λασιθιωτάκη, ενώ επτά χρόνια φυλακή επιβλήθηκε στη σύντροφο του Σκαφτούρου, Πολυτίμη Γεωργά και στην Ιωάννα Χήρα, σύζυγο του Βλαστού, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών η καθεμία, ενώ απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες η δικηγόρος Ελισσάβετ Πούλιου και ο Εμμανουήλ Λασιθιωτάκης.
Παράλληλα, οι δικαστές κατά πλειοψηφία απάλλαξαν από τις κατηγορίες της εμπλοκής στην απαγωγή του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου τους κατηγορούμενους Γιώργο Τρομπούκη, Εμμανουήλ Σκαρλάτο και Ιωάννη Θώδη, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου μειοψήφησε, έχοντας την άποψη ότι πρέπει να κριθούν ένοχοι.
Σύμφωνα επίσης με τη δικαστική απόφαση, εγκέφαλος του «Συνδικάτου του Εγκλήματος» ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος θεωρήθηκε ότι μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Σκαφτούρο κινούσαν μέσα από τις φυλακές τα νήματα του κυκλώματος, οργανώνοντας και το σχέδιο της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: