Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2012

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΦΗΜΩΝ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ


Επαναστατικό Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε σημαίνων μέλος μεταρρυθμιστικού κινήματος σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, επειδή «διέδιδε ψέματα και προπαγάνδα στρεφόμενα κατά του Ιράν», αναφέρει ο κρατικός οργανισμός ενημέρωσης INN. 



Πρόκειται για τον Αλί Σακουρί-Ραντ, μέλος του παράνομου κινήματος «Μέτωπο ισλαμικής συμμετοχής», το οποίο υποστήριξε στις προεδρικές εκλογές του 2009 τον αντίπαλο του Αχμαντινετζάντ, Μιρχοσεΐν Μουσαβί.


Στον Σακουρί-Ραντ επιβλήθηκε επίσης δεκαετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ για μία δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «δεν θα μπορεί να κατοικεί στην Τεχεράνη».


Επιπλέον στην ιστοσελίδα του κινήματος Kaleme, που πρόσκειται στον Μουσαβί, αναφέρεται την Τετάρτη ότι ο Αμπντολαφατάχ Σολτανί, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει καταδικαστεί σε 18ετή κάθειρξη «επειδή 
διέδιδε αντι-καθεστωτική προπαγάνδα». 


Είναι ο συνιδρυτής του «Κέντρου των Υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μαζί με την τιμημένη με βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί.


Στο μεταξύ ο συνεργάτης της Εμπαντί, Ναργκ Μοχαμαντί, καταδικάστηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.


Τέλος ο επικεφαλής της Ισλαμικής Οργάνωσης Δημοσιογράφων, Νεζαμεντίν Μουσαβί, προέτρεψε τους δικαστές να είναι επιεικέστεροι στις αποφάσεις που αφορούν θέματα ελευθεροτυπίας, λίγο αφότου κρατήθηκε πρόσκαιρα ο διευθύνων σύμβουλος του ημι-επίσημου πρακτορείου Mehr.


Για τις προεδρικές εκλογές του 2009 η αντιπολίτευση τόνισε ότι έγινε νοθεία υπέρ του Αχμαντινετζάντ, αιτίαση που οι Αρχές έχουν επανειλημμένα διαψεύσει. Δεκάδες στελέχη μεταρρυθμιστικών κινημάτων έχουν έκτοτε φυλακιστεί, μαζί με 
χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης. Από αυτούς, ένας μικρός συγκριτικά αριθμός έχει αποφυλακιστεί, όμως περίπου το 80% εκτίει, σήμερα, ποινές κάθειρξης ως και 15 ετών.


Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές πολλά μεταρρυθμιστικά κινήματα συνέστησαν στα μέλη τους αποχή με το αιτιολογικό ότι δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.


Υπέρ ελέγχου στο Ίντερνετ


Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συνέστησε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο για την Εποπτεία του Κυβερνοχώρου, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών από τους χώρους των ενόπλων δυνάμεων, όπως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και της πολιτικής (ο ίδιος ο πρόεδρος, ο πρόεδρος του κοινοβούλιου, ο υπουργός των Πληροφοριών).


Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι επικρατεί ο φόβος, μήπως η κυβέρνηση στην 
Τεχεράνη αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αποκόπτοντας το Ιράν από τον υπόλοιπο κόσμο. 


Μετά τις προεδρικές εκλογές το 2009, οι Ιρανοί έχουν ολοένα δυσκολότερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προσθέτουν οι ίδιοι, ειδικά δε τον Φεβρουάριο με την εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές η πρόσβαση και η αποστολή e-mail γίνονταν με δυσκολία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: