Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2012

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ…ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ…


Χωρίς ευρωπαϊκές ενστάσεις για την προσφυγή στις κάλπες τον Απρίλιο, όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, επέστρεψε τα μεσάνυχτα από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς. Στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι τόσο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όχι μόνο δεν ετέθη θέμα μετάθεσης του εκλογικού ορίζοντα στην Ελλάδα, αντιθέτως σχεδόν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς εμφανίστηκαν να κατανοούν τους λόγους που προβάλλει η ΝΔ για την άμεση διεξαγωγή των εκλογών.

Κατά τις ίδιες πηγές, χαρακτηριστική της στροφής που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις ελληνικές κάλπες ήταν η αποφώνηση του προέδρου του ΕΛΚ, Βίλφρεντ Μαρτένς, ο οποίος έκλεισε τις εργασίες της χθεσινής συνόδου ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες ηγέτες να ευχηθούν καλή επιτυχία στον κ. Σαμαρά «για τις εκλογές του Απριλίου». Από το γαλάζιο επιτελείο επισημαίνουν ότι κοινωνός της ευρωπαϊκής στροφής είναι και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δεδομένου ότι η πλειονότητα των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στο ΕΛΚ είναι αρχηγοί κυβερνήσεων και συμμετέχουν στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.


Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Η χθεσινή, μιας ώρας, πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί για το γαλάζιο επιτελείο ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει την αλλαγή του κλίματος για τη ΝΔ στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Κατά πληροφορίες, η γερμανίδα Καγκελάριος εξήρε τις προσπάθειες της ΝΔ για την προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης και απέφυγε κάθε αναφορά στο θέμα των εκλογών. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, φρόντισε να χαρακτηρίσει αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες, με βασικό επιχείρημα ότι «θα βοηθήσουν να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία» και πως πρέπει να αναδειχθεί μια κυβέρνηση που θα ξεκινήσει από νέα αφετηρία την προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η κ. Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της ότι «είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με αξιόπιστο τρόπο η εφαρμογή του νέου προγράμματος», αλλά δεν συνέδεσε τη θέση της με το θέμα των εκλογών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Τόσο στη συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο όσο και κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ παρείχε διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ως αντίβαρο προέβαλε εκ νέου τη θέση της ΝΔ ότι, παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας, θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, προέκρινε τη δημιουργία μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με αποκλειστικό αντικείμενο τη χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων υποδομής - πρόταση που, σύμφωνα με συνεργάτες του, η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά. Ακόμη ζήτησε να διοχετευθούν χωρίς καθυστερήσεις στην ελληνική οικονομία και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κονδύλια από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τονίζοντας ότι με αυτές τις κινήσεις μπορεί να αλλάξει και η ψυχολογία στην ελληνική αγορά που θα ενισχύσει με τη σειρά της την προσπάθεια για ανάκαμψη. «Χωρίς ανάκαμψη ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο», ήταν το βασικό επιχείρημά του και στη σύνοδο του ΕΛΚ.
Ρεπορτάζ: Διονύσης Νασόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανταλλαγή πυροβολισμών με τραυματίες διακινητές και μετανάστες έγινε στον Έβρο κατά την προσπάθεια των διακινητών να περάσουν λαθραία μετανάστες στην Ελλάδα.

Στην περιοχή Βοδολίβαδο της παρέμβριας περιοχής του Τυχερού Έβρου, εντοπίστηκε λέμβος προερχόμενη από την Τουρκία, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και της FRΟΝDΕX, στην οποία επέβαιναν 3 διακινητές να αποβιβάζουν στην Ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου 25 λαθρομετανάστες, (19 υπηκόους Μπαγκλαντές και 6 υπηκόους Πακιστάν).

Ένας εκ των διακινητών πρότεινε όπλο και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν (2) διακινητές, (1) υπήκοος Τουρκίας και (1) υπήκοος Πακιστάν, ενώ διέφυγε στην Τουρκική όχθη και αναζητείται άγνωστος συνεργός τους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους όπου και παραμένουν φρουρούμενοι.