Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

ΔΕΝ ΘΑ «ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ» ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ «CDS» - Η ΤΕΛΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ISDA


Στη γνωμοδότηση πως η τελική προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης προς τους πιστωτές της για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, συνεπώς δεν συντρέχει λόγος να πληρωθούν τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας (CDS).
Η Επιτροπή της ISDA κλήθηκε να απαντήσει όχι σε ένα, αλλά σε δύο σχετικά ερωτήματα μελών της – κατόχων ελληνικών CDS που εκτιμούσαν πως έτσι όπως διαμορφώθηκε η τελική προσφορά των ελληνικών αρχών δεν συνιστά ίση μεταχείριση προς όλους τους ομολογιούχους.



Τα δύο μέλη της ISDA συνέδεσαν τα ερωτήματά τους εστιάζοντας στο κατά πόσον η η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της εφαρμογής ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs) στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο συνιστά «αναδιαρθρωτικό πιστωτικό γεγονός» (restructuring credit event).


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ειδική επιτροπή θα συνεδρίαζε σήμερα και είχε περιθώριο ως τη Δευτέρα να ανακοινώσει την απόφασή της. Όμως απεδείχθη πως χρειάστηκε ελάχιστη μόνον ώρες για να αποφανθούν πως δεν υπάρχει χρεοκοπία, άρα ούτε πληρωμές ασφαλίστρων.


Να σημειωθεί πως εάν η επιτροπή αποφάσιζε την ενεργοποίηση των ελληνικών CDS τότε αναμενόταν να πληρωθούν περί τα 2,368 δισ. δολάρια. Συνολικά το ακαθάριστο ποσό των ελληνικών CDS διαμορφώνεται στα 69,9 δισ. δολάρια, αλλά στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται και όσοι επενδυτές έχουν ήδη συμφωνήσει στη συμμετοχή τους στο ελληνικό PSI.


Παναγιώτης Γκρουμούτης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: