Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2012

LE MONDE: ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!


Ένα διαφορετικό από την πλειονότητα των δημοσιευμάτων γύρω από τους Έλληνες και την μετανάστευση, άρθρο διαβάζουμε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία κάνει αφιέρωμα σε περιπτώσεις Ελλήνων που την στιγμή που η χώρα περνά δύσκολες στιγμές, αυτοί αποφάσισαν να επιστρέψουν από το εξωτερικό, στην πατρίδα.
Ο καθένας από αυτούς ως σύγχρονος «Οδυσσεύς» επέστρεψε στο σπίτι τους την δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης, «ελπίζοντας να προσφέρουν κάτι στην Ελλάδα».



«Δεν ήθελα να είμαι μια μετανάστης πολυτελείας στο Παρίσι ενώ η χώρα μου υπέφερε», λέει η Ηλέκτρα Πετροπούλου. «Είμαι ευχαριστημένη που επέστρεψα και ξαναβρήκα τον ήλιο και το φως, απαραίτητα στη ζωή ενός Έλληνα. Η ζωή είναι δύσκολη. Αλλά υπάρχει ένα πνεύμα ελευθερίας πολύ δυνατό στην Ελλάδα».


Και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κρίση. Και προτιμώ να ζήσω αυτή την κρίση στην Ελλάδα όπου η κοινωνία είναι πιο ανθρώπινη».


Ο Βασίλης Ρεβαλάς επέστρεψε στην Ελλάδα από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, και κάνει και αυτός λόγο για μια παγκόσμια κρίση.


Ενώ η Κυριακή Μ., άνεργη σήμερα, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια με την ελπίδα να δημιουργήσει και αυτή κάτι και να προσφέρει στην πατρίδα της: «Στην Ελβετία», λέει, «οι άνθρωποι έχουν τα πάντα, ωστόσο δεν είναι ευτυχισμένοι». «Στο εξωτερικό ένιωθα σαν πρόσφυγας», συνεχίζει, κλείνοντας ένα άρθρο που δείχνει μια άλλη εικόνα της Ελλάδας που ελπίζει και προσπαθεί για το καλύτερο.
http://www.iefimerida.gr/news/41740/le-monde-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2012

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρωτηστε τους μετα απο 1-2 χρονακια να δουμε θα λενε τα ιδια?
Οταν το κ..λοκρατος θα τους ζητα 100 κ...λοχαρτα αντι μια απλη e-αιτηση?
Οταν θα βγαζουν καλο περιμενοντας στις ατελειωτες ουρες?
Οταν θα πρεπει να κανουν το "αυτονοητο" λαδωμα στις συναλλαγες τους με το δημοσιο η να φιλουν κατουρημενες ποδιες στον ιδιωτικο τομεα?
οταν.... οταν .....οταν.....
Αλλα ετσι ειναι...
Πες πες οι συγγενεις, βαλε κ οτι ξεχνουν για ποιο λογο ξενητευτηκαν,
Τους τη βαραει κατακουτελα κ αυτο που λεγεται Νοσταλγια και δυστυχως γιαυτους ειναι δυνατοτερο συναισθημα απο την απλη Λογικη.
Ας ειναι. Μια δοκιμη θα τους προσγειωσει....

Ανώνυμος είπε...

8:57μμ, εσύ δηλαδή είσαι μετανάστης; Σε ποια χώρα είσαι; Γιατί εγώ συμπληρώνω 10 χρόνια έξω σε Αμερική και Ισπανία και θέλω να γυρίσω. Να σου πω εγώ πως τα βλέπω....

- Γραφειοκρατία, ναι έχουμε αλλά νομίζεις ότι έξω είναι καλύτερα; Απλά έχουν πολύ περισσότερους υπάλληλους και συστήματα και εξυπηρετίσε καλύτερα. Υπάρχει κι η άλλη πλευρά όμως, δοκίμασε να γίνει κάτι στραβό, να βγεις έξω απ' τα συνηθισμένα. Στα "ανεπτυγμένα" κράτη την έβαψες, θα τρέχεις και δε θα φτάνεις γιατί κανείς δεν θα παίρνει την ευθύνη να σε βοηθήσει. Στην ελλάδα ο υπάλληλος θα σε συμπονέσει και μπορεί να κάνει και καμιά στραβή για να σε βοηθήσει. Όχι να κάνεις λαμογιά, απλά να γίνει το σωστό.Τουλάχιστον εγώ έχω πολλά τέτοια παραδείγματα.

- Ουρές έχει παντού, το ότι έχουμε μόνο εδώ τα λέει το μέγκα, ζήσε έξω και θα δεις. Αν έχουμε μεγαλύτερες, ας παλέψουμε να προσλάβουν περισσότερους και να πιάσουν αυτούς που δεν δουλεύουν.

- Στον ιδιωτικό τομέα τα ίδια είναι κι έξω, κώλους θα γλείφεις. Λαδώματα δεν έχει στα χαμηλά αλλά έχουν στα ψιλά, μόνο στην Αμερική να δεις λαδώματα εκατομμυρίων....

Νοσταλγία πες το , πες το όπως θες, τράβα μείνε εσύ σ' ένα μέρος που δεν κυκλοφορεί πεζός στους δρόμους και κάνεις να δεις τον ήλιο ένα μήνα και έλα ξαναπέστα...

Ανώνυμος είπε...

10:27 μμ,. Σωστός.

Και εγώ σύνολο 7 χρόνια σε Ευρώπη και Ασία δε βλέπω την ώρα να γυρίσω.
Ειναι αυτό το φως που μου λείπει τόσο πολύ. Οχι ο ήλιος απλά. Το φώς. Τη τελευταία φορά που ηρθα το συνειδητοποίησα τόσο εντονα αυτή τη φορά.
Και όπως και να το κάνουμε, ε, εκεί ειναι το σπίτι μας ρε σεις. Εκει ειναι οι δικοί μας, φίλοι, μέρη που μεγαλώσαμε.
Οκ, άλλοι ρίξαν μαυρη πέτρα και δε θελουν να γυρίσουν παρα για διακοπές. Δεν ειναι όλοι έτσι όμως.

Τελος πάντων.. καλή αντάμωση όλοι.