Δευτέρα, Απριλίου 09, 2012

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΠΑΓΩΝΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Αναστέλλεται προσωρινά η ένταξη δικαστικών υπαλλήλων στο ενιαίο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, που έγινε με τον Ν. 4024/11. Με διαταγές που εκδίδουν διάφορα διοικητικά δικαστήρια αναστέλλουν προσωρινά την εκτέλεση μισθολογικών καταστάσεων των τελευταίων μηνών (Φεβρουαρίου - Απριλίου), με βάση τις οποίες δικαστικοί υπάλληλοι παίρνουν πολύ χαμηλότερες αποδοχές, λόγω της ένταξής τους σε συγκεκριμένα βαθμολογικά κλιμάκια.

Οι διαταγές αυτές, που δίνονται μέχρις ότου εκδοθεί από το αρμόδιο δικαστήριο απόφαση για την αίτηση αναστολής, λαμβάνουν υπόψη της τον άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης που στηρίζεται σε στοιχεία για τη μείωση των αποδοχών, τις δανειακές υποχρεώσεις που εκκρεμούν, τις οικογενειακές ανάγκες κ.λπ.
Με το «μπαράζ» προσφυγών που έχουν υποβάλει οι δικαστικοί υπάλληλοι (το ίδιο είχε γίνει και με την αρχική υπαγωγή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας) ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπαγωγή τους στο ενιαίο βαθμολόγιο - μισθολόγιο.


Και τούτο διότι από τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τον τομέα της δικαιοσύνης προκύπτει ότι αποτελούν απολύτως ξεχωριστή κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, με ιδιαίτερη συνταγματική προστασία από αυτήν των υπολοίπων, κάτι που δικαιολογείται από την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ορθή και νόμιμη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και του μεγάλου αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων (8.613 οργανικές θέσεις με αρκετά κενά) το συνταγματικό ζήτημα αναμένεται να λυθεί σε «πιλοτική δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ.
Σημειώνεται ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια ΣτΕ είχαν «παγώσει» τις ρυθμίσεις περί εφεδρείας και πρόωρης απομάκρυνσης, επισημαίνοντας και τις τεράστιες ανάγκες σε έμψυχο υλικό.
Οι αιτήσεις
Στις αιτήσεις αναστολής που οδήγησαν σε προσωρινές διαταγές για «πάγωμα» μισθοδοτικών καταστάσεων, στο μέτρο που υπολογίστηκαν χαμηλότερες αποδοχές λόγω ένταξης σε συγκεκριμένο μισθολογικό κλιμάκιο, υποστηρίζεται ότι είναι παράνομη η σχετική πράξη, καθώς οδηγεί σε ανυπαίτιο υποβιβασμό από το βαθμολογικό κλιμάκιο, που ήδη κατείχαν, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.
Δικαστική υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 25.160 ευρώ υποστηρίζει ότι με τον υποβιβασμό και την αντισυνταγματική ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς ο σύζυγός της είναι πλέον άνεργος, έχουν δύο παιδιά (φοιτητή και μαθητή), μηνιαίες δανειακές υποχρεώσεις 884 ευρώ (έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Ν. 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), ενώ οι καθαρές αποδοχές της ανήλθαν σε 192 ευρώ τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που οικογενειακά χρειάζονται 1.800 ευρώ μηνιαίως.
Αλλη δικαστική υπάλληλος, με ετήσιες αποδοχές 28.414 ευρώ, σημειώνει ότι οι αποδοχές Απριλίου μειώθηκαν σε 870 ευρώ (όσο είναι και οι δανειακές υποχρεώσεις 884 ευρώ μηνιαίως), με προφανή κίνδυνο αδυναμίας διαβίβασης και προσωποκράτησης για οφειλή φόρων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν εντάσσονταν στην ΠΕ κατηγορία οι του λυκείου, παίρνοντας ενα σωρό χρήματα αναδρομικά,ηταν καλά, τουμπεκί τότε. Ειναι η μονη κατηγορια υπαλληλων + συνταξιουχων που ενταχθηκαν σε κατηγορια στην οποια δεν ανηκαν

Ανώνυμος είπε...

Δικαστικοι υπαλληλοι=οι βολεμενοι των πολιτικων
Οι αλλοι υπαλληλοι δε θιγονται απο το Ενιαιο?