Πέμπτη, Απριλίου 05, 2012

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΩΝ


Η ιστορική δίκη των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1980, του Κενάν Εβρέν και του Ταχσίν Σαχίνκαγιά, άρχισε την Τετάρτη στην Άγκυρα χωρίς τους κατηγορούμενους οι οποίοι επικαλέστηκαν πρόβλημα υγείας.
Έξω από το δικαστήριο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κρατούσε σημαίες και φωτογραφίες των θυμάτων του πραξικοπήματος. Πάνω από 500 (αν όχι περισσότεροι) ήταν οι εκτελεσθέντες, όσοι πέθαναν από απεργίες πείνας, βασανιστήρια ή δολοφονίες. 



Οι κατηγορούμενοι, που είναι οι μοναδικοί επιζώντες της ομάδας των πραξικοπηματιών, κατηγορούνται για εγκλήματα κατά του κράτους.


Αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ακόμα και τα ισόβια δεσμά, ωστόσο επικαλούνται την κακή κατάσταση της υγείας τους και την προχωρημένη ηλικία (ο Εβρέν είναι 94 και ο Σαχινκαγιά 86 ετών). 


Λόγω της απουσίας τους αναβλήθηκε η ανάγνωση του κατηγορητηρίου που πρέπει να γίνει με τους ίδιους παρόντες. Η έδρα ζήτησε πάντως επίσης γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας τους.


Κατά τον δικηγόρο του Εβρέν, ο πελάτης του είχε σπάσει τον Μάρτιο το χέρι όταν έπεσε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Άγκυρας. Λέει ακόμη ότι πάσχει από διαβήτη, πίεση και στομαχικές διαταραχές. Ο Σαχινκαγία νοσηλεύεται με Πάρκινσον στην Κωνσταντινούπολη, επίσης σε στρατιωτικό νοσοκομείο.


Η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τα κόμματα ζήτησαν να συμμετάσχουν και αυτά ως πολιτική αγωγή.


Οι πραξικοπηματίες ήταν επί δεκαετίες ατιμώρητοι–και φυσικά αμετανόητοι. Όμως η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2010 ήρε την ασυλία τους και έδωσε στο κράτος τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διώξεις.


Η δίκη έδωσε την ευκαιρία στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν εκτεταμένα αφιερώματα στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1980 που εξακολουθούν, όπως είναι αναμενόμενο, να έχουν βαθιά επίδραση στην τουρκική κοινωνία-για πολλούς είναι άλλωστε οδυνηρές μνήμες.


Το πραξικόπημα του 1980 ήταν το πιο αιματηρό της τουρκικής ιστορίας και το τρίτο μέσα σε 20 χρόνια από το 1960. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι συλληφθέντες και όσοι προσήχθησαν σε στρατοδικεία. 


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: