Σάββατο, Απριλίου 21, 2012

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΛΕΣ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΚΥΛΙΩΝ


Κάθε χρόνο αμέτρητα σκυλιά πέφτουν θύματα επιτήδειων ντόπιων και επισκεπτών. Οι φιλόζωοι κάτοικοι του νομού καταγγέλλουν σχεδόν καθημερινά περιστατικά ντροπής, αλλά οι τοπικές αρχές δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται.
Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των άγιων ημερών του Πάσχα. Στην Ποτίδαια αδέσποτα αλλά και ένα ιδιόκτητο σκυλάκι 6,5 ετών έχασαν τη ζωή τους από φόλες.
Ορισμένοι Χαλκιδικιώτες κάνουν λόγο για συστηματική επιχείρηση εκκαθάρισης από τα αδέσποτα -και όχι μόνο- σκυλιά. Ισχυρίζονται πως οι φόλες αυξάνονται λίγο πριν από την έναρξη κάθε τουριστικής περιόδου.
«Πιστεύω, παρότι δεν μπορώ να το αποδείξω, ότι κάποιοι λιγοστοί ασυνείδητοι ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων αφανίζουν τα ζώα, ώστε να μην ενοχλούνται από την παρουσία τους οι παραθεριστές», είπε στη «Μ» η κάτοικος Νέας Φώκαιας Κατερίνα Πέτρου και πρόσθεσε: «Προσωπικά τα τελευταία έξι χρόνια έχασα από φόλες δύο σκυλιά -το ένα κουτάβι 5 μηνών- παρότι ήταν ράτσας, περιποιημένα, φιλικά με όλους τους ανθρώπους και διέθεταν κολάρο. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τα περνούσε κάποιος για αδέσποτα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θανατώθηκαν ήταν επειδή κάποια στιγμή βγήκαν μόνα τους έξω από την αυλή του σπιτιού μου».


Κύκλωμα κλοπής σκύλων 
Οι ζωόφιλοι καταγγέλλουν ότι σε ολόκληρη τη Χαλκιδική λειτουργεί μόνον ένα κυνοκομείο, στον Πολύγυρο, με αποτέλεσμα το κόστος της υγειονομικής φροντίδας, σίτισης και στείρωσης των αδέσποτων να επιβαρύνει κατά κύριο λόγο ιδιώτες. «Το πρόβλημα έφτασε μέσω βουλευτών του νομού μέχρι τη Βουλή αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι δήμοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τους πόρους, για να φροντίσουν αξιοπρεπώς τα ζώα που δεν έχουν ιδιοκτήτη», είπε η κτηνίατρος και κάτοικος Νέων Μουδανιών Ελένη Νιτσοτόλη. «Προκαλεί συγκίνηση το γεγονός πως αρκετοί αλλοδαποί που έρχονται εδώ για διακοπές αποφασίζουν φεύγοντας να πάρουν μαζί τους ως κατοικίδια αδέσποτα ή εγκαταλειμμένα ζώα. Δεν πτοούνται ούτε στην περίπτωση των σκυλιών που είναι άρρωστα και χρήζουν περίθαλψης», επισήμανε.
Η κ. Νιτσοτόλη είναι πεπεισμένη ότι στη Χαλκιδική δρα κύκλωμα κλοπής σκύλων: «Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά συχνά χάνονται μέσα σε μία βραδιά στον ίδιο οικισμό ή χωριό πέντε-έξι σκυλιά, τα οποία είχαν ιδιοκτήτη και ζούσαν εντός περιφραγμένων χώρων».


Τα αφήνουν στον τόπο των διακοπών 
Φαινόμενο που μας προσβάλλει βαθύτατα ως λαό τείνει να γίνει η εγκατάλειψη από πλευράς παραθεριστών των κατοικίδιών τους την τελευταία ημέρα των διακοπών. Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι αποκτούν κουταβάκια ή γατάκια, λίγο πριν να μεταβούν στη Χαλκιδική, και… ξεχνούν να τα πάρουν μαζί τους τη στιγμή της αναχώρησης. «Κάθε Σεπτέμβριο εγώ και πολλοί συντοπίτες μου βρίσκουμε αρκετούς σκύλους και γάτες που παράτησαν οι ιδιοκτήτες τους», είπε ο 63χρονος Χρήστος Μιχιτσόπουλος, ιδιοκτήτης κάμπιγκ στην Κασσάνδρα, και πρόσθεσε: «Εγώ είχα έναν σκύλο και τώρα έχω τρεις, αφού υιοθέτησα ακόμη δύο που είχαν εγκαταλειφθεί. Η περιοχή ευτυχώς εκτός από τουριστική είναι και αγροτική-κτηνοτροφική και έτσι υπάρχει πάντα ζήτηση από τους ντόπιους για τα εγκαταλειμμένα σκυλιά. Μονάχα εγώ έχω δώσει την τελευταία τριετία σε φίλους και γνωστούς πάνω από δέκα σκυλιά».
Του Κώστα Σιαμέλη 
R2unit@hotmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΦΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΑΣ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ.
Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ.