Τετάρτη, Απριλίου 25, 2012

H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ


Με την ΕΕ να αντιμετωπίζει την κρίση χρέους με λιτότητα, μια πολιτική που απορρίπτουν οι ευρωπαίοι πολίτες στις περισσότερες χώρες, αρκετές κυβερνήσεις χάνουν έδαφος ή ακόμη και καταρρέουν. Την ίδια ώρα, παρατηρείται άνοδος των λαϊκίστικων δυνάμεων και ακραία κόμματα ενισχύονται, με πρόσφατο παράδειγμα το 18% της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν στις πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση της Γαλλίας.



Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία είναι η όγδοη κυβέρνηση της ΕΕ που αποχαιρετά την εξουσία εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Μια κρίση που έχει βγάλει στους δρόμους εκατομμύρια ανθρώπους από την Αθήνα έως τη Ρώμη και τη Μαδρίτη και έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς κυβερνητικές ανατροπές. 


Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ενδεικτικό της αποσταθεροποίησης είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώνεται διάλυση και ανασύνθεση της υφισταμένης κομματικής γεωγραφίας, με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν τουλάχιστον 9 κόμματα στη Βουλή και κανένα από αυτά να μην είναι σε θέση να κυβερνήσει μόνο του. 


Στην Ιταλία η κυβέρνηση Μόντι με τους τεχνοκράτες του είναι αντιμέτωπη με μια ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση που αντιδρά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Η κρίση χρέους διχάζει και άλλες χώρες της Ευρώπης. Τελευταία παραδείγματα οι γαλλικές εκλογές και η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία.


Παράλληλα, παρατηρείται εντυπωσιακή ενίσχυση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. To 18% της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν συνιστά ένα ισχυρό μήνυμα προς την πολιτική τάξη της Γαλλίας. «Μπορεί αυτά τα ακραία κόμματα να μην βρίσκονται στα πρόθυρα της ανάληψης της εξουσίας, αλλά έχουν ισχυρό λόγο, όταν επαναχαράσσονται οι βασικές γραμμές της δημόσιας συζήτησης» παρατηρεί ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας Ζαν Υβ Καμύ.


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: