Τετάρτη, Απριλίου 25, 2012

UNICEF: ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ AIDS, ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Η UNICEF δημοσίευσε μελέτη για τη θνησιμότητα των νέων σύμφωνα με την οποία οι πιο συχνές αιτίες θανάτου μεταξύ των εφήβων είναι τα δυστυχήματα, αυτοκτονίες, εγκληματικότητα και το AIDS. "Ενώ οι κύριες αιτίες θανάτου στα μικρά παιδιά είναι ασθένειες όπως η διάρροια ή η ιλαρά, για το θάνατο νέων ανθρώπων οπι ασθένεις παίζουν σχετικά μικρό ρόλο», είπε εκπρόσωπος της Unicef.
Στη Λατινική Αμερική οι νέοι ζουν πιο επικίνδυνα. Στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Βενεζουέλα, τη Γουατεμάλα και τη Βραζιλία κύρια αιτία θανάτου με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, είναι οι εγκληματικές ενέργειες. Οι αυτοκτονίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. 



Συνολικά ο αριθμός των νέων μεταξύ 10 και 19 ετών υπολογίζεται σε 1,4 δισεκατομμύριο άτομα. 


Περίπου 50 χιλιάδες έφηβες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της πρόωρης εγκυμοσύνης και επιπλοκές κατά τον τοκετό, κυρίως στη Λατινική Αμερική και τις χώρες της νότιας Αφρικής. Εκτιμάται επίσης ότι 2,2 εκατομμύρια έφηβοι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Παρά τη βελτίωση στην ενημέρωση για τους τρόπους προφύλαξης, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατευτούν από το AIDS. 


Σχεδόν ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ήδη παντρεμένο. Συνήθως δεν έχουν καμία ανάμιξη σ’ αυτή την απόφαση και ταυτόχρονα αναγκάζονται να διακόπτουν το σχολείο. 


Σύμφωνα με τη UNICEF, παγκοσμίως, μόνο το 60% των αγοριών και κοριτσιών συνεχίζον το σχολείο μετά το δημοτικό.


Εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι "η φτώχεια, η χαμηλή κοινωνική θέση και οι διακρίσεις λόγω φύλου είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πορεία προς την ενηλικίωση». Η UNICEF ζητά περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την προστασία των ανηλίκων. Επίσης ζητά να ξεπεραστούν παραδόσεις που προωθούν γάμους εφήβων, περιτομές, και θεωρούν ταμπού το θέμα AIDS.
Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: