Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Σχέδιο με βασικό άξονα την ενίσχυση των τραπεζών που περιλαμβάνει τη δημιουργία «τραπεζικής ένωσης» στην ΕΕ με πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και απευθείας στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας, παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στα πλαίσια των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Μπαρόζο μάλιστα έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι το ευρώ κινδυνεύει με «διάλυση» εάν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ακόμη και τώρα όμως που η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πιο εκρηκτική από ποτέ, με την Ισπανία να δέχεται ολομέτωπη επίθεση από τις αγορές, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένοι. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης της Κομισιόν, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, όπως η Αυστρία, έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ, και συγκεκριμένα στην πρόταση για απευθείας στήριξη των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης και κυρίως μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες. «Είναι πολύ καλά γνωστό» ότι το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την απευθείας ενίσχυση των τραπεζών, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Βασικός άξονας του σχεδίου Μπαρόζο είναι η δημιουργία «τραπεζικής ένωσης» στην ΕΕ, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να εποπτεύονται σε κεντρικό επίπεδο και να ενισχύονται απευθείας με κεφάλαια από τον ESM. Ο Μπαρόζο ζήτησε ακόμη να εξεταστεί η «κοινή έκδοση χρέους», τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Αφού η Κομισιόν με μια κίνηση στρατηγικής κάλεσε πρώτα τη Γαλλία και την Ισπανία να πάρουν κι άλλα μέτρα για να μειώσουν το έλλειμμα ώστε να κατευνάσουν τους Γερμανούς, στη συνέχεια έριξε στο τραπέζι το σχέδιό της σε μια προσπάθεια να πετύχει διπλό στόχο. Από τη μια πλευρά θέλει να δώσει άμεσα ανάσα και ένα νέο όπλο στην Ισπανία για να ενισχύσει τις τράπεζές της, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο κόκκινο καθώς έχουν επισφάλειες 180 δισ. από στεγαστικά δάνεια.
Από την άλλη προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες είναι αναγκασμένες να συγκεντρώσουν κεφάλαια δεκάδων δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους. Επίσης θέλει να βάλει φρένο στους φόβους των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των κατοίκων των πιο αδύναμων χωρών για τις καταθέσεις τους.


Ο ΣΤΟΧΟΣ. Πρακτικά, εάν το Βερολίνο κάνει πίσω και εφαρμοστεί τελικά το σχέδιο των Βρυξελλών για τις τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση σε ρευστό μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης χωρίς να αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια από τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα κάνει σήμερα η ισπανική Bankia. Η στάση όμως της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια.
Ρεπορτάζ Γιώργος Κανελλόπουλος
ΤΑ ΝΕΑ 
ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: