Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΖΟ ΤΟ «ΑΙΤΗΜΑ» ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ…ΕΓΙΝΕ…ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ…


Σε διπλή διάψευση προχώρησαν, τόσο ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος, όσο και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της είδησης που μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters σύμφωνα με το οποίο δήλωση του προέδρου της Κομισιόν ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ» προήλθε μετά από αίτημα του Έλληνα τέως Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο, «ο πρόεδρος της Κομισιόν ουδέποτε δέχτηκε πιέσεις, ούτε του υποβλήθηκε αίτημα από τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να προβεί σε «σκληρές δηλώσεις» για την Ελλάδα». 



Νωρίτερα ο κύριος Παπαδήμος είχε διαψεύσει με τη σειρά του το Reuters, (δείτε εδώ), που μετέδιδε ότι είχε «παροτρύνει» τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από πιθανή αθέτηση των συμφωνιών.


Μάλιστα το συγκεκριμένο δημοσίευμα του πρακτορείου στάθηκε αφορμή για να δεχθεί ο κύριος Παπαδήμος μια ευθεία επίθεση, με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος έβαλε εναντίον του, όσο και κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απόστολου Ταμβακάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και το λαό μας, μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας μας δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών». (Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).


Σε συνέχεια της διάψευσης της είδησης περί αιτήματός του προς τον Πρόεδρο Μπαρόζο για παρέμβαση του τελευταίου, ο κύριος Παπαδήμος παραχώρησε συνέντευξη σε βέλγικη εφημερίδα όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και των μεταρρυθμίσεων.


«Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας θα είναι περιορισμένο», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος στην εφημερίδα De Tijd.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων». 


Επιπρόσθετα σημειώνει πως η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο προς την ανάπτυξη και ίσως να επιτευχθούν αλλαγές στα επιτόκια μέσω της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των δανείων. Επίσης εκτιμά πως οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η κάμψη που παρατηρείται στα ποσοστά του, αποδίδεται στο ότι οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει πως θα είναι το βιοτικό τους επίπεδο εκτός Ευρωζώνης.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: