Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ «ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ»


«Το κουτί της Γενεύης με 140.000 δολάρια», η ύπαρξη του οποίου προκύπτει από μια σημείωση στο τεράστιο αρχείο του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι δικαστικές Αρχές.
Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, με βάση τα χιλιάδες κατασχεμένα έγγραφα και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτά «διά χειρός Ακη», προσανατολίζεται στην υποβολή νέων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προκειμένου να ιχνηλατήσει όλη τη διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος.
Βασικό εργαλείο σε αυτή την επιχείρηση της Δικαιοσύνης είναι το ίδιο το αρχείο του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος άλλοτε ευκρινώς και άλλοτε με κωδικούς ή με φράσεις που χρήζουν ερμηνείας αποτύπωνε στις σημειώσεις του διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ένα από τα έγγραφα με την κίνηση του λογαριασμού που διατηρούσε η Βίκυ Σταμάτη στην ελβετική UBS, με ημερομηνία 29-6-2001, υπάρχει μία χειρόγραφη υποσημείωση που αναφέρει επί λέξει: «140.000. Υπάρχουν στο κουτί στης Γενεύης (Δολάρια)».
Νομικοί πιθανολογούν ότι ο συντάκτης μπορεί να αναφέρεται στην ύπαρξη κάποιας θυρίδας με δολάρια. Ο πρώην υπουργός ήταν τόσο οργανωτικός και μεθοδικός στη φύλαξη των σημειώσεών του που σε ένα από τα μπλοκ του έγραφε: «Εισροή χρημάτων από την εταιρεία Morellia Trading SA σε λογαριασμούς της Torcaso στην Τράπεζα Κύπρου, στη Λευκωσία και στην Ελλάδα το ίδιο κρίσιμο χρονικό διάστημα!! Πληρωμή της Ferrostall για δωροδοκία».
Οταν δώσει συμπληρωματική απολογία, θα κληθεί να απαντήσει αν στο χειρόγραφο αυτό αποτύπωνε σημειώσεις από κάποιο πόρισμα Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων ή αν το περιεχόμενό τους ήταν αποτέλεσμα πρωτογενούς ενημέρωσής του.


ΠΡΟΪΟΝ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ. Οπως είναι γνωστό, μέσω της Morellia, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, διακινήθηκαν τα χρήματα - προϊόν δωροδοκίας, κατά την κατηγορία, από την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Το αρχείο του πάλαι ποτέ υπουργού φωτίζει και άλλες διαδρομές χρημάτων που συνδέονται με τις επισκευαστικές εργασίες στο νεοκλασικό της Αρεοπαγίτου. Στον φάκελο που κατασχέθηκε βρέθηκε δακτυλογραφημένο σημείωμα που επιγράφεται «Πληρωμές Συνεργείων στην Δ. Αρεοπαγίτου 33 ανά έτος». Σε αυτό αποτυπώνεται η επωνυμία της επιχείρησης και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν αναλυτικά για τα έτη 2006, 2007 και 2008, που συνολικά ανέρχονται σε 449.219,52 ευρώ.
Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις δικαστικές Αρχές, καθώς προκύπτει ότι χρόνια πριν το νεοκλασικό αυτό κτίριο περιέλθει στην κατοχή της Βίκυς Σταμάτη (σ.σ. το συμβόλαιο συντάχθηκε 16-4-2010) ο Ακης Τσοχατζόπουλος πλήρωνε αδρά για την επισκευή του.
Στο εισαγγελικό πόρισμα, οι Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου, οι οποίες είχαν εντοπίσει αποδείξεις επισκευών σε προγενέστερο χρόνο από την αγορά του επίδικου ακινήτου, σημειώνουν: «Στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Α. Τσοχατζόπουλου την τριετία 2007-2009 δεν δηλώνεται κανένα ποσό ως προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου ή ως δαπάνη για επισκευή της μισθωμένης οικίας, παρά το ότι το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα του πρώην υπουργού».
Ρεπορτάζ: Μίνα Μουστάκα
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: